Польща вийшла із загальноєвропейської стратегії примирення історичної пам’яті

Польща вийшла із загальноєвропейської стратегії примирення історичної пам’ятіУхваливши закон щодо заборони так званої «бандерівської ідеології», який спекулює на історичних трагедіях українського та польського народів, Польща продемонструвала, що вийшла із загальноєвропейської стратегії примирення історичної пам’яті.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань культури і духовності Віктор Єленський в ефірі одного з телеканалів.

«Цей закон адресовано виборцям, це знаряддя політичної мобілізації. І навряд чи насмілиться президент Польщі його не підписати. Якщо казати у більш широких форматах реконструювання історичної пам’яті, то це (ухвалення цього закону) надзвичайно прикро. Надзвичайно прикро, що наш природний союзник вдається до такого роду законопроектів», – заявив парламентар.

Як наголосив Віктор Єленський, сьогодні в Європі існує дуже масштабна та продумана стратегія примирення історичної пам’яті, яка передбачає перегляд підручників з історії в сусідських країнах та широкі дискусії з історичних питань.

«На жаль, Польща, так би мовити, виломилася з цієї стратегії», – сказав він.

«Зрозуміло, що Юзеф Пілсудський (польський політичний та військовий діяч, під час правління якого були здійснені репресії щодо українців на Галичині. – Ред.) для нас ніколи не буде героєм і його іменем ми не будемо називати проспекти. Але ми залишаємо за поляками право ставитися до Пілсудського так, як вони вважають за потрібне, і залишаємо за собою право ставитися до людей з нашого історичного пантеону, так як ми вважаємо – вони посіли місце в історії», – підсумував Віктор Єленський.

peredplata