Мобілізований з епілепсією помер у перший день служби: усі деталі гучного скандалу

Деталі смерті чоловіка просто шокують.

Мобілізований помер у перший день служби. Суспільство шоковане, бо чоловік мав інвалідність з дитинства і хворів на епілепсію. Утім, на ВЛК його визнали повністю здоровим і придатним до служби.

Ба більше, він навіть не мав паспорта. Гучну справу особисто взяв під свій контроль Уповноважений з прав людини. На тлі таких скандалів влада надає військкомам ще більше повноважень. Тепер вони будуть працювати 24/7.

Про деталі гучного інциденту, розширення повноважень ТЦК та “лагідну” мобілізацію в Одесі – в ексклюзиві TSN.UA.

В Одеській області мобілізували чоловіка з епілепсією, він помер в перший день служби. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що:”під час моніторингу інтернет-мережі виявив інформацію про мобілізацію ТЦК Одеської області громадянина України, який мав інвалідність з дитинства, хворів на епілепсію та помер у військовій частині в перший же день служби”.

Лубінець направив запит до спеціалізованої прокуратури у сфері оборони. Омбудсмен повідомив, що смерть чоловіка розслідують за фактом непроведення медогляду військовозобов’язаного і ненадання медичної допомоги.

Трагічний інцидент стався ще влітку минулого року. Деталі смерті чоловіка просто шокують. У серпні 2023 року з’явилась інформація, що в Одеській області військкомат мобілізував 29-річного чоловіка, який мав проблеми зі здоров’ям. Він начебто пройшов медкомісію за дві години й одразу опинився у військовій частині.

Уночі того самого дня йому стало зле: його нудило. На ранковому строю в чоловіка стався епілептичний напад і він знепритомнів. Проте лікарі не надали йому кваліфікованої допомоги. Згодом у нього стався ще один напад, і лікарі констатували смерть.

Про Бориса, який помер у військовій частині, говорять тільки хороше: “Був місцевим добряком, якого знало все село. Працював на місцевому ринку, заробляв копійку на життя. Чоловіку було 29 років. Кажуть, що навіть не мав паспорта”.

Виникає питання – чому ТЦК допустило чоловіка до служби, якщо він з дитинства мав інвалідність і був хворий на епілепсію?

Виявилося, що документи про те, що Борис здоровий та придатний до військової служби ТЦК отримав від медиків лікарні, де чоловік проходив медичну комісію. Про це зазначила речниця Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк.

Вона повідомила, що: “Рішення було медичної комісії. ТЦК прийняв документи від медиків, що здоровий і придатний. А комісію пройшов в лікарні, тож і коментувати мають вони”.

Але виявилося, що не все так однозначно. У соціальних мережах люди почали натякати на незаконні дії ТЦК у цій справі. Ось, що пишуть у мережі:

“Аби виконати потребуємий план ГШ, і не піти самому воювати, Гаврилов та його посібники, вирішили відправити в ЗСУ хвору людину (хоча свого сина відправив в рейс). Всі в районі знали хто такий Борька і його хвороби, але план дорожче честі офіцера.

Пару дзвінків воєнкома до лікарні і людина, неадекватна з дитинства, з епілепсією (в супроводі якогось кабана в військовій формі), з шизофренією та алкоголізмом за 2 години проходить мед комісію і опиняється в частині”, – мовиться у повідомленні.

Своєю чергою, очільник Одеської ОВА Олег Кіпер запевнив що шокований тим, що трапилося і повідомив, що Спеціалізована військова прокуратура області розслідує цей інцидент.

Цитую: “У мене так само, як і у суспільства, багато запитань «чому?» до тих службових осіб, які прийняли це фатальне рішення.

Але як очільник ОВА я маю дочекатися офіційних результатів слідства і правової оцінки дій службових осіб Березівського ТЦК, які проводить Спеціалізована військова прокуратура Одеської області у рамках кримінального провадження.

Я переконаний, що усі винні мають бути покарані. Публічно”.

 
Джерело: https://crimezone.in.ua

peredplata