“Потрапив із пульсом 25-30 ударів за хвилину”. У Чернівцях кардіохірурги врятували життя 84-річного буковинця

Фахівці Чернівецької обласної клінічної лікарні врятували 84-річного Івана Томчишина з Рідківців, серце якого билося надто повільно.
«До мене приїхала донька з онуками. Сіли за стіл. А далі я не пам’ятаю, що було… Розплющую очі, а всі мої рідні наді мною. Кажуть: побілів і втратив свідомість. Викликали «швидку». Лікарі швидкої зробили кардіограму і відвезли в обласну лікарню, де мене одразу взяли на операцію. Сказали, що потрібен кардіостимулятор, бо моє серце дуже слабеньке. В операційній «латали» мене з годину. Кажуть, серце зупинилося. Рятували мене, хоч у мене вже й вік солідний», – розповідає вдячний пацієнт.
 
«Хворий потрапив до нас із пульсом 25-30 ударів за хвилину (за норми 60-70). На операційному столі сталася екстрасистолія серця, що могла призвести до раптової смерті. Ми боролися до останнього. Встигли під’єднати електроди, кардіостимулятор. Після встановлення двокамерного кардіостимулятора пульс у пацієнта – 71. Це ритм, як у здорової людини. Передсердя працює самостійно. Шлуночки серця скорочуються за допомогою кардіостимулятора. Без стимулятора серце не працює. Тепер зустрічатимемося з пацієнтом раз на місяць, потім – раз на пів року, адже потрібно слідкувати за роботою штучного водія ритму, за потреби налаштовувати. Зауважу, що пацієнт потрапив до нас із супутньою патологією. У нього є проблеми з сечовипусканням, лімфатичний набряк ніг. Оскільки наша лікарня багатопрофільна, ми дідуся обстежили, судинний хірург та уролог його проконсультували», – пояснив завідувач відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії лікарні Андрій Лісовенко.
 
У закладі зазначають, що кардіостимуляторами їх забезпечує держава, для пацієнта вони абсолютно безкоштовні. Оперативне втручання відбувається під місцевою анестезією. Операція триває до години.
 
«Кардіостимулятори є двокамерні та трикамерні. Ми єдині в області, хто може і має право імплантувати трикамерні штучні водії ритму. Це дає шанс на життя важким хворим. Після встановлення кардіостимулятора такі пацієнти раз на тиждень мають приходити на діагностику. Раніше їм доводилося їхати до Києва. Нині все можна зробити у Чернівцях і безкоштовно. Також ми перевіряємо стимулятори всіх виробників, незалежно від того, де і коли їх імплантували», – каже Андрій Лісовенко.
 
Додаткову інформацію можна отримати за телефонами:
☎️050 103 0030 – кол-центр Чернівецької обласної клінічної лікарні.
☎️050 103 00 15 – відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії.
 
Джерело: Чернівецька обласна рада

peredplata

Залишити відповідь