У Чернівцях знайшли ймовірну причину неприємного запаху на Гравітоні

Ймовірно очисні споруди не можуть впоратися — що відомо про неприємний запах на Гравітоні в Чернівцях

Робоча група шукає причину неприємного запаху на мікрорайоні “Гравітон” у Чернівцях. Взяли проби повітря та стічних вод, але спеціалісти припускають, що очисні споруди міста не можуть впоратися з очищенням відходів.

Про це Суспільному повідомила депутатка міськради Ганна Скорейко, яка ініціювала створення робочої групи.

За її словами, вже перемістили зливи стічних відходів. У результаті експертизи повітря, яке взяли з різних точок, не виявили агресивних речовин. Також взяли на аналіз зразки стічних вод, які потрапляють в очисні споруди, — ще очікують на результати.

Також спеціалісти припускають, що ймовірно очисні споруди не можуть впоратися з очищенням. Очисні споруди потребують реконструкції, зараз на них усувають недоліки на аварійних ділянках.

“У місті з’явилося чимало підприємств, які здійснюють господарську діяльність, але ми у зв’язку з війною не маємо права на їхню перевірку. А вони можуть скидати у каналізацію щось, про що ми не знаємо. Але очисні споруди повинні справлятися. Бо є багато користувачів у місті, багато господарюючих об’єктів”, — каже Ганна Скорейко.

Робоча група продовжує шукати причину неприємного запаху.

Що відомо про неприємний запах на Гравітоні

Жителька мікрорайону Оксана Филипчук розповіла Суспільному, що раніше на Гравітоні виникав каналізаційний запах, проте той сморід, який з’явився два місяці тому, за її словами, дуже дивний.

“Сморід відчувається вже на в’їзді на Гравітон, тому не хотілося б, щоб перше враження про Чернівці на в’їзді в місто псувалося через запах. І це дійсно запах, як на фермі. Я навіть не уявляю, якого масштабу це має бути, щоб його було чутно у всьому величезному мікрорайоні”, — каже Филипчук.

За словами Ганни Скорейко, обстежувати очисні системи та колектори почнуть у середу, 5 червня. Спочатку будуть шукати джерело неприємного запаху.

“Ми ще не можемо зрозуміти, де джерело цього запаху. Ідемо шляхом виключення: перша версія, що це від очисних — якщо вони в порядку, тоді перевірятимемо колектори, — якщо вони в порядку, то будемо шукати джерело за межами очисних, будемо дивитися, чи немає біля Чернівців об’єкту господарювання, який викидає шкідливі відходи, — каже Скорейко.

Крім того, спеціалісти екологічної інспекції визначать рівень забрудненості повітря та шкідливості цього смороду для людей.

Джерело: Суспільне

peredplata