З початку 2024 року в Чернівецькій області отруїлись дикорослими грибами 22 людини, з них 9 – діти.
Про це повідомив Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.
Основною причиною отруєнь, як і в минулі роки, залишаються вживання умовно їстівних грибів, зокрема «Маремухи» та «Гливи», а також недотримання технології приготування страв.
Крім того, зафіксовано 3 випадки отруєння при купівлі грибів на ринках Чернівців: 2 випадки на ринку «Центральний» та 1 — на стихійній торгівлі біля ринку «Головний».
На сьогодні в лікарні перебуває 1 особа в стані середньої важкості.
Для порівняння, у минулому році на території області був зафіксований лише 1 випадок отруєння грибами у побуті, воно було викликане вживанням смажених білих грибів.
Лікарі застерігають буковинців та просять дотримуватись основних правил безпечного збирання та приготування грибів:
– Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
– Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
– Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
– Не куштуйте сирі гриби.
– Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для вашого життя!