Виробники молочних продуктів дурять споживачів

Виробники молочних продуктів дурять споживачівМасло – не масло, а сир – насправді зовсім і не сир. У магазинах Буковини масово продають підробки продуктів, на етикетках яких написана неправдива інформація. Скажімо, продукт, на якому написано «масло, 72%», згідно з нормами державного стандарту може і не виявитися справжнім маслом.

– Виробники пишуть на упаковці більшу масову частку тваринних жирів, щоби показати продукт більш привабливим, – розповідає Надія КУТИНІНА, в.о. начальника Чернівецького обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Наприклад, нещодавно нашими спеціалістами було проведено перевірку якості масла, яке продається в упаковках. Відбираємо ті зразки, які у нас, зважаючи на досвід роботи, викликають підозри щодо їх якості. Таким чином, у зразках «масла солодковершкового» кількох марок, на упаковках яких зазначено вміст тваринних жирів 72% насправді виявлено їх частка значно нижчою. Згідно з нормами державного стандарту, маслом вважається продукт, в якому вміст тваринних жирів становить 82% і вище. Усе, що нижче – спред, суміш тваринних та рослинних жирів.

З усіх зразків упакованого масла, які днями досліджувалися спеціалістами чернівецького управління, лише масло «Звенигород» гідно витримало перевірку.

«Купила твердий сир в супермаркеті, – розповідає домогосподарка Наталія. – Недешевий – кілограм коштував більше 50 гривень. На упакуванні написано великими літерами «сир». Вигляд та недешева ціна мене ввели в оману. Лише вдома, коли скуштувала його, зрозуміла, що то якийсь несправжній сир. А коли детально вивчила етикетку, то знайшла дрібним шрифтом напис «сирний продукт».

Саме такий продукт дослідили спеціалісти управління. На упакуванні також було зазначено, що це «сир». Втім, результати перевірки показали, що продукт має лише 45% суміші жирів та білків. Усе інше – невідомі складові, зокрема олії невідомого походження.

– Такий продукт я би заборонила продавати. З огляду на його склад, вживати його доволі небезпечно. «Сирний продукт» виготовлено за технічними умовами самого виробника. Тобто виробник розробляє свій рецепт продукту, затверджує його технічні умови. Відтак у продажу з’являється продукт, на етикетці якого написано ТУ. Продукти, які виготовлені за державними стандартами, зазначено абревіатуру ДСТУ, – зазначила Надія Григорівна. (Ліна НАГІРНЯК)

ДжерелоMy Webpage

peredplata