В дитсадок дозволять брати дітей без прививок

В дитсадок дозволять брати дітей без прививокВерховна рада прийняла в першому читанні законопроект, який дозволить приймати непривитих дітей в дитсадки.

\”За здоров\’я своїх дітей батьки відповідають в першу чергу самі і їх домашній лікар. Якщо вони мають постійний контакт з лікарем і лікар це підтримує, то я згідна, щоб дійсно не прищеплювали дітей. У нас багато дітей, які мають ускладнення після щеплень. І їх не приймають до державного садочку. Тому що діти вже вважаються інвалідами\”, – говорить завідувачка дитячим садочком Ірина Євтушенко.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством у садок можуть взяти дитину, яка має довідку про щеплення, або довідку від лікаря, що вакцина йому протипоказана.

До того ж, норма про обов\’язкову вакцинацію суперечить Міжнародній Конвенції з прав дитини, – нагадує дитячий омбудсмен Юрій Павленко, тому новий законопроект зробить неможливим порушення прав дітей.

\”В цілому позитивно ставлюся до цієї законодавчої ініціативи. Вона відкриває, розширює можливості для дітей отримувати дошкільну освіту і жодним чином не ставить дітей в залежність зокрема від бездіяльності або недостатньої діяльності центральної і місцевих органів щодо забезпечення дитини своєчасною і якісною вакциною\”, – сказав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Тим часом, лікарі категорично проти нововведення. Кажуть, це може викликати епідемію інфекційних захворювань.

\”Хоча стовідсоткової гарантії ніхто вам не дасть, що зробивши щеплення, у дитини не виникне ускладнень. Але, що дуже важливо, якщо дитина хворіє інфекційними захворюваннями, то ризик померти від інфекційного захворювання або отримати ускладнення після перенесеної інфекції значно більше, ніж той ризик, який отримує дитина при вакцинації\”, – вважає педіатр Людмила Алексєєнко.

Сьогодні, традиційні щеплення від коклюшу, дифтерії зробили лише 35% українських дошкільнят. Вакцинувати дітей від кору, паротиту, віспи і краснухи погодилися більше 56% батьків. Від гепатиту \”В\” – лише 17%.

Джерело

peredplata