Кому заважає санаторій у Брусниці?

Кому заважає санаторій у Брусниці?Обласна лікарня відновного лікування, або ж санаторій «Брусниця», як цей заклад називають люди, є унікальною медичною установою. У Західній Україні таких лікарень лише дві – одна у Львові, друга – на Буковині, у селі Брусниця Кіцманського району. Та, схоже, комусь цей лікувальний заклад надто вже не подобається, або ж, точніше, надто запали в душу землі та база лікарні.

Брусницький санаторій – заклад, без перебільшення, унікальний завдяки цілющим джерелам, які за своїми оздоровлювальними властивостями мають світове значення. Тут лікуються передовсім соціально незахищені верстви населення за бюджетний кошт – пенсіонери, афганці, інваліди війни, інваліди дитинства, чорнобильці та інші. Також є і платне відділення, куди хворі купують путівки на лікування за власні кошти. У Брусниці лікують більше 50 захворювань, з моменту створення лікарні більше 100 тисяч пацієнтів покращили своє здоров’я.
Здавалося б лікарні варто б лише розвиватися та покращувати якість послуг… Але, виявляється, в нашій країні не все так просто. Вже котрий рік обласна лікарня відновного лікування ледве відбивається від надмірної уваги різномастих «інвесторів та опікунів». Нині роль такого «опікуна» на себе взяла влада. Хвиля «реформ», котра як смерч носиться Україною, дісталася і Брусниці. Каменем спотикання для лікарні стало невиконання плану заповнюваності ліжко-місць платного відділення санаторію.
За статистичними даними, з року в рік бюджетне відділення лікарні перевиконує план виконання ліжко днів на 110- 115%, а в платному відділенні постійно недовиконуються ці показники. В умовах фінансової кризи громадяни України не завжди можуть собі дозволити платне лікування, панацеєю для лікувального закладу могли б стати іноземці, однак для цього необхідно покращити умови проживання. От тут і з’являються «інвестори» та «реформатори».
Як зазначає депутат Чернівецької обласної ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода», лікар-травматолог Степан Спіжавка, обласна лікарня відновного лікування у Брусниці потребує інвестування, однак мова має вестися про збереження цього закладу в державній власності. «У лікарні необхідно зробити ремонт, створити палати з покращеними умовами проживання. Звичайно інвестиції потрібні, але зауважу, за минулий рік лікарня дала 600 тисяч гривень прибутку. Куди поділися ці гроші, чому вони не пішли на модернізацію лікувального закладу? Можливо варто створити комісію обласної ради для вивчення ситуації в лікарні. Натомість обласна влада шукає якогось інвестора. Лікарня, яка заробляє мабуть найбільше кошів на одного працюючого медичного працівника, здатна забезпечити себе самостійно, просто необхідно ті кошти, які заробляє санаторій спрямувати на його розвиток», – наголошує депутат.
За його словами, питання збереження лікарні буде винесене на розгляд сесії обласної ради. «Я маю підстави вважати, що лікарню навмисно ведуть до банкрутства аби потім продати за безцінь якомусь «інвестору». У такій ситуації лікування соціально незахищених верств населення буде неможливим», – каже Степан Спіжавка.
Депутат зазначає, що в Чернівецькій області вже знищено водолікарні у Чернівцях, Щербинцях, Стрілецькому Куті, Клинівці, дитячий санаторій у Старій Жадові, амбулаторію з цілющим джерелом у Миговому. У Щербинцях, до прикладу, будується приватний санаторій «інвестором» від партії влади, у Брусниці вже приватизовано корпус під приватний санаторій але чи зможуть у ньому покращувати своє здоров’я незаможні громадяни? «Чи потрібен нам ще один приватний лікувальний заклад на заміну останньому закладу відновного лікування доступного для соціально-незахищених громадян області? Вважаю, що це питання потребує широкого громадського обговорення.», – наголосив Степан Спіжавка.

Прес-служба ЧОО ВО\’Свобода\’

peredplata