В Україні цілеспрямовано знищується військова медицина

В Україні цілеспрямовано знищується військова медицинаПідривна діяльність, покликана послабити обороноздатність держави, триває. Цілеспрямована руйнація військової медицини в Україні, розпочата за минулого режиму, продовжується і представниками нового уряду. І це — незважаючи на політику Президента, спрямовану на відродження української армії.

Сьогодні уряд продовжує нищити Українську військово-медичну академію — єдиний в Україні вищий військовий навчальний заклад IV рівня акредитації, на базі якого готують фахівців медичної служби для Збройних Сил України та інших міністерств і відомств, — зауважила народний депутат України Ольга Богомолоць.

За роки існування в Академії підготовлено понад 3500 військових лікарів, в тому числі більш ніж 700 осіб — під час 4-5 хвилі мобілізації. Щорічно перепідготовку та підвищення кваліфікації тут проходять понад 2 тис. осіб, що фактично становить 100% чисельності медичної служби України.

Але сьогодні підготовка військових медиків опинилася на межі колапсу. І справа, як повелося в нашій країні — у навчальних приміщеннях.

Історично з часу заснування Академія розташовувалися у військовому містечку по вул. Курській, 13-а, де було чотири лекційні аудиторії на 520 місць, спортивна зала та спортивний комплекс, плац, а загальна площа приміщень становила 8 тис. кв.м.

Аж раптом у липні 2013 року, в самий розпал руйнації української армії, Кабмін своїм розпорядженням № 503-р передислокував Академію у непридатне для організації навчального процесу приміщення.

Академію перевели у приміщення майже вдесятеро менше — на Мельникова, 24, де їй виділили лише другий та третій поверхи будівлі із загальною площею — 900 кв.м. Це — менше за середньостатистичний маєток багатьох українських політиків.

Ініціатором виступив тодішній міністр оборони України, громадянин РФ Павло Лебєдєв, який сьогодні оголошений у розшук Генпрокуратурою України.

Здавалося б, з приходом нової влади та в умовах війни — посилення військово-медичної служби повинно було б стати одним з пріоритетів, і Академію мали би повернути назад. Але цього не відбулося. Вочевидь, приміщення військових медиків знадобилися комусь для інших потреб. Тому Академію просто ще раз передислокували в трохи більшу будівлю — на вул. Московську 45/1 загальною площею 1700 кв.м.

Але такі маніпуляції жодним чином не змінили становища Академії: і перше, і друге приміщення, у які переводили військових медиків — є абсолютно непристосованими для організації навчального процесу.

Сьогодні Українська військово-медична академія – єдиний військовий навчальний заклад в державі, який не має навіть базових ознак вищого військового навчального закладу, таких як плац, аудиторії, спортивні майданчики, казарми та гуртожитки.

«Подальша підготовка військових медиків — під загрозою зриву. Забезпечити якісне навчання особового складу в таких умовах — неможливо. Все це в найближчому майбутньому потягне за собою деградацію військово-медичної служби в цілому, зниження якості надання кваліфікованої медичної допомоги військовослужбовцям і як наслідок — послабить обороноздатність держави», — наголошує народний депутат.


З повагою,
Прес-служба народного депутата Ольги Богомолець

peredplata