Як привчити дитину до садочка

Для дитини та мами початок відвідування дитячого садочка ‒ стрес. Хтось із дітей з радістю увіллється в новий колектив, а для когось це стане справжнім випробуванням. Як допомогти дитині адаптуватися в дитячому садочку? Про це читайте в нашому матеріалі.

Готуватися до садка потрібно заздалегідь

Для того, щоб адаптація до садка пройшла легко, батьки повинні заздалегідь розпочати підготовку до цієї події. По-перше, дитина повинна бути досить самостійною. Дуже важливо, щоб вона їла самостійно, була привчена до горщика, вміла мало-мальськи пояснювати свої бажання й обов’язково до періоду початку дитячого садка потрібно припинити грудне вигодовування. А по-друге, батьки повинні розповідати про садок, про те, що там багато дітей, з якими можна подружитися. Тобто малюк повинен розуміти, куди й навіщо його привела мама.

Правильна адаптація

Не варто думати, що дитина з радістю й без стресів звикне до садочка. Як кажуть психологи, щоб повністю адаптуватися до нового місця, потрібно від двох тижнів до місяця.

У перші дні дитину потрібно привести в садок на кілька годин, потім ‒ залишити до обіду. Пізніше можна забрати малюка додому після обіду. Через тиждень мама, попередньо попередивши сина або доньку, може залишити на денний сон. А ще через декілька днів ‒ залишити до вечері або забрати через годину після денного сну.

воспитание

 

Не потрібно підкуповувати дитину

Дуже часто мами, щоб полегшити адаптацію, обіцяють малюкові купити іграшку. Цього робити не варто. Мотивація повинна бути зовсім іншою, інакше дитина почне за кожен похід у садок вимагати нову іграшку. Краще розповідати правду та пояснити, навіщо дітям потрібно ходити в садок.

Правильне розставання

Деякі мами грішать неправильним розставанням із дітьми на порозі групи. Одні відразу тікають, а інші ‒ сидять довго в роздягальні, заспокоюючи малюка. Ці два варіанти неправильні. У першому в дитини може закріпиться неативне ставлення до садка, а в другому — малюк так і не звикне відпускати маму без сліз. Щоб виправити ситуацію, слід пояснити дитині, що в садку безпечно, і, якщо це потрібно, тут завжди допоможуть. Не ідеалізуйте садок, але будьте чесні. І, коли малюк заспокоїться, він легко розлучиться з вами.

воспитание

 

У садок потрібно ходити щодня

Для того, щоб адаптація пройшла успішно, потрібно водити дитину в садок щодня. Якщо порушувати це правило, то малюк може подумати, що в садок і зовсім ходити необов’язково. Є велика ймовірність виникнення сильних істерик. Щоб цього уникнути, потрібно щодня ходити в садок. Навіть якщо в цей час батьки вдома. Потрібно пояснити дитині, що садок ‒ це його маленька робота.

Оптимальний вік для дитячого садочка

Нині можна віддати малюка в садок мало не з 1,5 річного віку, але якщо є можливість, краще почекати до того часу, коли йому виповниться три роки. А точніше, поки не завершиться один із найскладніших дитячих криз «я сам», який зазвичай починається в 2,5 роки та завершується в три рочки. У цей час дитина й так знаходиться у стресі, а якщо додати до цього ще й садок, то адаптація може сильно затягнутися. До того ж, як стверджують психологи, трирічний вік ‒ оптимальний варіант для початку відвідування дитячого садка. У цей період малюкові вже хочеться розширювати коло свого спілкування. А зробити це можна якраз у садочку.

peredplata