Спецоперація Москви і її агентури в Україні – “коронавірус” або від “Жовтих жилетів” до “Нових Санжар”

Колапс у Нових Санжарах був не спонтанною, а чітко спланованою провокацією.

Ситуація в Нових Санжарах залишилася не тільки всередині українською проблемою, але і стала надбанням міжнародної преси. Одна справа, коли ситуацію носять в зубах проросійські і російські ЗМІ, додаючи в неї більше похмурих фарб зі своїх пропагандистських засіків, а зовсім інше, коли на неї звертають увагу The Washington Post, “Голос Америки”, NBC News, Reuters, CNN, Fox News …

Але, якщо чесно, з урахуванням того, хто кличе підтекст відбувається і старання наших гібридних сусідів на медійній ниві, цього слід було очікувати. Слід було очікувати, оскільки певні натяки на який готується інформаційний колапс були продемонстровані нашими гібридними сусідами і їх агентами впливу в самій Україні, ще напередодні евакуації.

Про те, як російські балакучі голови готували грунт до евакуації українців з Ухані, я описував вчора в “Хто в Україні розганяє паніку і” зраду “з коронавірусів” У свою чергу, Ігор Гавриленко на своїй сторінці в facebook зазначив, що ініціатором паніки в Нових Санжарах був Сергій Чередниченко, хто поширив цю інформацію через сайт RegionNews, за добу до того, як про прибуття евакуйованих з Ухані дізнався сам голова Полтавської ОДА, Олег Синегубов.

Тобто, Сергій Чредніченко, володів інформацією раніше керівника області? Треба ж який перевірений і обізнаний юнак!

Але, далі, як то кажуть, більше!

Якщо копнути минуле Сергія Череднчіенко, прізвище якого середньостатистичному українцеві мало знайоме, то з’ясовується, що цей персонаж був представлений нещодавно особисто Іллею Ківою, як глава організації СПУ в Полтаві. Коли ж Чередніченко танцював від ГО “Відродження Полтави”, то в ході обшуку у одного з його співробітників СБУ виявила пачку газет “Новоросія”.

Власне, ось такий ось цікаве першоджерело паніки, що представляє інтереси “СПУ” і підтримує “ОТЗЖ”, співробітники якого поширювали друковану макулатуру “Новоросія”.

Фактично, ми стали свідками повномасштабної спецоперації організованою російською стороною з залученням “п’ятої колони” і агентури впливу в Україні. Дії ці були синхронізовані з ІПСОА ФСБ і ГРУ, оскільки поширення в кіберпросторі сюжетів, фото, відео та коментування в соціальних мережах було колосальним, за допомогою використання не тільки заготовлених тролів і популярних паблік, а й армії ботів.

Однією з цілей цієї операції було перебити інформаційно-неприємну для Кремля дату 20 лютого (річниця Майдану, початок окупації Криму, ГА ООН), а також сформувати негативну картинку про “українців” – як варварів на міжнародній арені в порівнянні з тією ж Росією (де вчора розповідали цілий день як вони успішно завершили евакуацію і карантин). Так само була проведена додаткова дискредитація влади і здійснена проба пера щодо подальшого розхитування із застосуванням силового фактора соціально-політичної та громадської обстановки.

На завершення хотілося б звернутися до заголовку даного матеріалу. Я не даремно згадав протести у Франції “Жовтих жилетів”. Адже вони почалися з мирних протестів фермерів і комунальних служб проти підвищення цін на паливо. Але дуже швидко перетворилися в погроми і грабежі з антиурядовими гаслами, завдяки впровадженню в протестний рух радикальних груп від політичної сили “Народне об’єднання” Марін Ле Пен – годується з рук Кремля.

Схема дуже схожа. Масштабне медійне висвітлення подій російськими ЗМІ, мало місце, що Парижі, що в Нових Санжарах. Масштабне поширення потрібних наративів в кіберпросторі шляхом задіяння армії ботів. І, звичайно ж, внутрішній елемент – “п’ята колона”.

Адже в той час як вся Україна засуджувала жителів Нових Санжар, купка дієвих осіб, які не складали навіть і десятої частини від усього населення, наполегливо продовжувала свої ганебні дії, а під кінець мали місце інциденти з закиданням камінням автобусів.

Особисто я дуже сильно сумніваюся в тому, що середньостатистична домогосподарка, навіть з промитими мізками, почне кидатися камінням в автобус з людьми, а ось хто це зробив – він прекрасно знав, що від нього вимагається. І не здивуюся, якщо незабаром ми дізнаємося і про істотну фінансову мотивацію особливо завзятих протестантів з Нових Санжар. Але, все це буде після і, на жаль, з меншим інформаційними резонансом. Шок-контент завжди більш привабливий для мас, ніж правда.

peredplata