Загроза для здоров’я. Сальмонельоз

Загроза для здоров’я. СальмонельозОстаннім часом в Україні з’явилась нова загроза харчових отруєнь – сальмонельоз: у столиці захворіло понад 50 осіб, які споживали копчених курей, придбаних у одному з найпопулярніших супермаркетів. Оскільки сальмонельоз належить до харчових отруєнь, саме час нагадати основні принципи попередження цієї недуги.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел, що характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. В довкілля сальмонела виділяється з випорожненнями, сечею, нерідко інфікуються яйця диких та свійських птахів. За-хворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо, яйця (особливо в сирому вигляді), та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що недолікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.

Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з’являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень.

Після перенесеного захворювання людина може залишатись носієм впродовж тривалого терміну, і сальмонела буде постійно виділятись з випорожненнями, що продовжить ланцюг поширення її в природі.

За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:

• Всі продукти, особливо м’ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип’ятіння, пастеризація).
• Яйця не слід вживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності.
• Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі.
• Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням.
• Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на сти-хійних ринках.
• Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану «на тротуарі».
• Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності.
• Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку.
• Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці.
• Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел.
• В теплу пору року бажано обмежити вживання копчених страв, м’ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип’яченого молока.
• Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип’ячену воду та мило.
• За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.

При розвитку ознак харчового отруєн-ня слід одразу звернутися до лікарні, не варто перевіряти на своєму здоров’ї «новітні» ліки за порадою продавців аптек. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєн-ня, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожному випадку. Отож не ризикуйте і не піддавайте своє життя смертельній загрозі.
Будьте здорові!

Ольга КОБЕВКО,
лікар-інфекціоніст Чернівецької обласної клінічної лікарні

peredplata