Нові Санжари: паніку провокували з Полтави на замовлення ОПЗЖ і Шарія

Паніку в Нових Санжарах роздмухали на замовлення партій Шарія та ОПЗЖ і добре відомий полтавцям Сергій Чередніченко виявився тим, хто почав виконувати це замовлення. Про це свідчать результати журналістського розслідування видання “Ліга.net”.

Першим про госпіталізацію евакуйованих із Китаю в Нових Санжарах повідомив Сергій Чередніченко — екс-депутат Полтавської міської ради та голова СПУ, яку до нього очолював нинішній депутат від ОПЗЖ Ілля Кива. Повідомлення Чередніченка з’явилося на сторінці у Фейсбуку о 10 ранку 19 лютого: “Українців привезуть із Китаю в Нові Санжари. В санаторій. Інфекційних лікарень в Україні не знайшли”.

Згодом Чередніченко редагує пост і виставляє пізніший час публікації — 20:00 — щоб приховати той факт, що саме він став першим ньюзмейкером. Втім, скріншоти назавжди зафіксували реальний час публікації.

Симптоматично, що пост набирає рекордну для політика кількість поширень — 384. Для порівняння: зазвичай дописи Чередніченка мають до десяти поширень (це одна з ознак того, що допис розганяють ботоферми).

Але цього разу інформація розповзлася регіональними фейсбук-групами: “Полтава — духовна столиця України” (4400 учасників), “Незалежна профспілка медиків Полтави” (509 учасників), “А в Полтаві кажуть…” (41 тисяча учасників) тощо.

Після сьомої години вечора у вайбері починають з’являтися групи, до яких одночасно долучаються тисячі жителів Полтавської області.

Наприклад, група “Нові Санжари” була створена 19 лютого о 22:16. Перше повідомлення тут опублікувала користувачка “Оленка”: “У військовий санаторій везуть інфекційно хворих із Китаю (50 чоловік). Ми не можемо дозволити знищити наше населення, ми повинні запобігти багаточисленним смертям. Люди, піднімайтесь, у нас всіх є діти!!! Треба діяти негайно”.

У групі через кожні 10-20 хвилин лунають заклики до радикальних дій: перекривати дороги (що й було зроблено), залізничні колії, робити коктейлі молотова, спалити госпіталь та штурмувати держадміністрації.

Протягом першої доби існування групи сюди надійшло близько п’яти тисяч повідомлень. Їх прочитали понад шість тисяч учасників групи. Найбільш активними виявилися 20 користувачів — вони регулярно публікували фейки та закликали до насильства.

Також у групі постійно рекомендують дивитися онлайн-трансляцію телеканалів “НАШ” (власником якого є проросійський політик Євген Мураєв), “112”, “ЗіК” (обидва телеканали належать співголові партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктору Медведчуку — куму президента Російської Федерації), та “NewsOne” (належить співголові партії “Опозиційна платформа — За життя” Вадиму Рабіновичу).

Час від часу із посиланням на ефір цих медіа активні користувачі закликають до агресивних дій. Наприклад, 20 лютого о 16:11 користувач “Іван Барило” пише: “Ровно минуту назад на канале 112 в студии прозвучало что как выход — спалить санаторий”.

Після “гарячої” фази конфлікту група продовжує жити. Користувачів з часом поменшало — з групи видалився кожен другий. Але в чаті регулярно з’являються лінки на відео та новини. Наприклад, тут періодично публікуються відео з телеканалу “Україна”, програми “60 минут” російського телеканалу “Россия 1” та публікації з ознаками замовності, — наприклад, про те, що поліція поширює фейки та діє непрофесійно під час розслідування справ про масові заворушення в Нових Санжарах.

А ще адміністратор групи “Скажений бобер” рекомендує почитати телеграм-канал “Темный рыцарь Vox Populi”, на якому щодня з’являється нищівна критика всіх політичних сил, окрім проросійських — “Партії Шарія” та “Опозиційної платформи — За життя”. Ба більше, про ці дві партії на каналі згадуються виключно в позитивному або нейтральному ключі.

Автори розслідування “Ліги” звертають увагу, що Сергій Чередніченко “за дивним збігом обставин виявився” виявився палким прихильником проросійського блогера Анатолія Шарія, а також Андрія Портнова.

Нові Санжари: паніку провокували з Полтави на замовлення ОПЗЖ і Шарія

peredplata