Коронавірус: Китай відвідала делегація ВООЗ й виявила серйозні факти про розповсюдження хвороби

На самому початку епідемії Китай намагався все засекретити і нікому не розповідати, що відбувається в країні у зв’язку з поширенням COVID-19. Тепер, після усвідомлення реального масштабу, вони змінили свою поведінку.

Про це пише Петро Чернишов на своїй сторінці в Facebook.

Коронавірус – серйозні новини

Нещодавно Китай відвідала делегація WHO (Всесвітньої організації охорони здоров’я) – 25 осіб на чолі з керівником Американського Національного Інституту Здоров’я. Вони відвідали 5 великих міст. Написали звіт та дали пресконференцію.
І я захотів дати цифри, зруйнувати різні міфи, а заодно зменшити паніку.

І ось найбільш цікаві факти:

1. 80% заражених хворіють в дуже м’якій формі (як простий ГРЗ) протягом 2 тижнів.
15% хворіють серйозно, і, щоб допомогти їм дихати, потрібен висококонцентрований кисень.
5% хворіють важко, і їм треба апарати для штучної вентиляції легень.
Ці 15% і 5% хворіють 3-6 тижнів.

2. У Китаї навчилися робити тести, які дають результат протягом дня. Зараз вони виробляють 1.6 мільйонів тестів на тиждень і постійно збільшують виробництво. Тепер, за правилами, кожен, хто приходить до лікаря зі скаргою на застуду, зобов’язаний протестуватися на короновірус!

3. Практично всі заражені показують симптоми: випадки, коли людина інфікована, але з нею взагалі нічого не відбувається – неймовірно рідкісні. Найчастіше симптоми з’являються на наступні 1-3 дні.

4. Найбільш “популярні” симптоми – це жар/температура (88%) і сухий кашель (68%). Потім йдуть слабкість (38%) і кашель  з виділенням мокротиння (33%). Якщо у вас нежить або просто тече з носа – це точно не коронавірус.

5. Смертність: у Китаї поки що померло 3.4% від тих, що заразилися. Але тут я хочу навести останню статтю з учорашнього Economist. Їхні експерти посилаються на ряд факторів – спочатку ніхто не розумів, що відбувається і як лікувати, та й не було достатньо апаратури для дихання та вентиляції – тому померло більше людей. Тепер, коли вже є нова статистика та лікувальні протоколи, смертність становить 0.5-1% – це дані Econiomist.

6. Навантаження на лікарні: 20%, що заразилися в Китаї, потребували лікування протягом декількох тижнів. У Китаї кількість лікарняних ліжок становить 0.4% від населення (тобто одночасно лежати в лікарні можуть 4 з кожних 1000 осіб). Зрозуміло, що багато цих ліжок вже кимось зайняті. Тому новий вірус – це величезне навантаження на систему охорони здоров’я. В інших країнах по-різному. В Японії, наприклад, 1.3% ліжок, в Італії 0.3%.

7. Якщо у людини є інша серйозна хвороба (проблеми з серцем, рак, діабет, високий тиск, астма) то смертність підвищується в рази.

8. Що ви молодші – то менше шансів померти. Причому в десятки разів. Поки що немає випадків смерті у дітей до 10 років. У жінок чомусь смертність приблизно в два рази менша, ніж у чоловіків. Є вже 9 жінок, які народили, будучи зараженими. В жодному випадку вірус не передався дитині.

9. Кількість заражених в Китаї падає, і серйозно, щотижня. І тут грають роль два чинники – повністю ізольована провінція Хубей (звичайно, таке можна зробити тільки в авторитарній країні). І повне інтерв’ювання всіх заражених людей для встановлення їхніх контактів. Тільки в Ухані 1800 команд, кожна з мінімум п’яти осіб, які роблять тільки це. Також і по інших провінціях. Знаходять 99% контактів і всіх тестують на вірус.

10. Важливо: якщо людина мала прямий контакт із зараженим – ймовірність її зараження поки оцінюється в 1-5%.

11. Комісія відзначила видатні зусилля і результати китайської влади і лікарів у виявленні, лікуванні, а головне стримуванні поширення вірусу. Також комісія відзначила, що більшість інших країн і близько не готові відповісти на епідемію так, як це робить Китай.

Думаю – чи не час і нам запросити комісію з WHO, щоб оцінила рівень готовності до епідемії в Україні?

Петро Чернишов

peredplata