Нітрати у свіжих овочах та фруктах: чи безпечну продукцію продають на чернівецьких ринках

Усім відомо про нітрати та їхній шкідливий  вплив на організм людини. Нітрати – це солі  азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому  середовищі, наприклад, у ґрунті або  воді. Азот разом із фосфором та калієм становлять основу харчування  рослин, зокрема овочів. Ці речовини від природи є у всіх овочах і фруктах у допустимих межах. На агропродовольчих ринках міста Чернівці функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де досліджують продукти на вміст нітратів.

З початку травня перевищення норми нітратів досить часто фіксують в огірках, редисці білій та червоній, молодій картоплі, буряку, полуниці.

Продукція на чернівецькі ринки надходить із Закарпатської та Херсонської областей, а також із села Магала Новоселицького району.

          Купуючи овочі на ринках міста, обов’язково цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їхні походження, якість та безпечність. На продукцію, котру продають на базарах, мають бути експертні висновки державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де конкретно зазначені  фактичні рівні нітратів та їхні норми.

Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати такий висновок, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: прізвище, ім’я, по батькові підприємця, місце його проживання, назву продуктів рослинного походження, результати досліджень на вміст нітратів.

Позбутися  нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом із ними зникають і вітаміни.

Чернівецьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області попереджає: купуючи овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутній контроль якості, ви наражаєте себе та близьких на небезпеку.

 

peredplata