Українці стали невиїзними?

Чи можна виїхати з України в період карантину? Ще кілька тижнів тому було актуальне зовсім інше питання – чи можна в’їхати? Тисячі українців, які залишилися без роботи в європейських країнах, стрімко занурюються в карантин, прагнули повернутися на батьківщину, а український уряд, вже заявив про припинення авіасполучення, довелося організувати спецрейси для повернення гастарбайтерів. І, до речі, сплеск епідемії коронавируса в країні, особливо в західних її областях, був багато в чому пов’язаний з тим, що одночасно приїхали тисячі людей з Італії, Польщі та інших держав, причому багато хто вже були інфіковані.

Лише через декілька тижнів людей зацікавило прямо протилежне – чи можна виїхати? У європейських держав виникла необхідність в сезонних працівниках, і з’явилися чартерні рейси для їх доставки в країни, які надали їм контракти. Але вже другий такий рейс, в Лондон, був несподівано заблокований прикордонною службою України.

Стверджувалося, що зроблено це за розпорядженням МЗС – але МЗС цю інформацію спростувало. Після скандалу літак все ж вилетів з дев’ятигодинною затримкою, зате виникло питання – а чи готова Україна дозволяти своїм громадянам їхати? І виникло воно аж ніяк не тільки у обивателів, а й у послів країн Євросоюзу і США, зустрічалися з цього приводу з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, який заявив, що було б корисно залишити всіх хто в Україні повернулися через пандемію .

Після зустрічі з дипломатами чиновники один за одним почали запевняти, що ні про яку заборону на виїзд не йдеться. Президент Володимир Зеленський заявив, що «рабства в Україні немає». Віце-прем’єр Вадим Пристайко розповів, що уряд вже провів переговори з владою Австрії, Фінляндії та Ізраїлю, і збирається консультуватися з представниками Польщі, Німеччини та Чехії. Але Київ вимагає, щоб роботодавці давали контракти, як мінімум, на три місяці і гарантували забезпечення від’їжджаючих житлом і страховим полісом. Тільки при таких умовах, підкреслив президент Зеленський, Україна «відпустить громадян на роботу».

Ключовим тут, звичайно ж, є слово «відпустить», що нагадує  знамениті радянські «виїзні візи». Про існування таких сам Зеленський може і не знати, але якось інстинктивно він прийшов до «потрібного рішення». Виходить, що в ситуації, що склалася держава вирішує за громадянина, можна йому їхати чи ні, хороші у нього документи або не дуже. Про людей, які просто хочуть виїхати з країни без контракту, тут можна просто не згадувати.

Цинізм ситуації в тому, що формально українська влада нічого нікому заборонити не можуе. Але вони закрили цілий ряд прикордонних пунктів, в тому числі і у всіх аеропортах. А через наземний кордон український громадянин просто так не проїде, через закриття території країн Шенгену. Залишається полетіти з закритого аеропорту на чартері для працівників, але це неможливо зробити без згоди українського бюрократа. І як в старі добрі часи, ви перетворюєтеся на звичайного кріпосного без паспорта!

Може виникнути питання – а навіщо це українській владі? Адже карантин і економічна криза, яка в Україні почалася ще до епідемії, позбавляє засобів до існування не тільки сезонних працівників, а й багатьох інших українців, які не збиралися нікуди їхати! Як і в багатьох інших країнах, сфера послуг і туризму в буквальному сенсі слова лежать в руїнах. Скоро держава вже не зможе виконувати свої соціальні зобов’язання. Здавалося б, треба радіти кожній людині, яка поїде працювати за кордон і надішле гроші сім’ї – тим більше, що в умовах, що склалися багато країн  вже й мають потребу в послугах іноземців. Але не тут-то було!

Одним з головних передвиборних обіцянок Володимира Зеленського було повернення працюючих за кордоном українців додому. Як і, найголовніше, навіщо це робити, майбутній президент не знав. Але емоційно вимовляв слова, написані сценаристами його передвиборної кампанії. Однак минув рік з часу його обрання, а українці навіть і не думали повертатися. І тут…

І тут трапилася епідемія. І вони поїхали – не всі, звичайно, але багато. І кожен від’їзд в зворотному напрямку президент може вважати своєю особистою поразкою. А чиновники, зрозуміло, підлаштовуються під його уявлення про життя, часто, далекі від реальності. Тому що ніхто з них взагалі не знає, що з цими людьми робити.

Адже поїхали люди не від хорошого життя, а через відсутність робочих місць і гідних зарплат. А зараз будуть зникати і ті робочі місця, які були, коли вони їхали, і зменшуватися зарплати, які їх і до від’їзду не влаштовували. І гастарбайтери будуть конкурувати за місця, що залишилися з іншими безробітними. Так, може бути, краще допомогти їм виїхати і заробити на життя?

Але в цьому випадку і президенту Зеленському, і його співробітникам довелося б повернутися з телесеріалу в нудну і непривітний реальність своєї зубожілої на очах країни, з її новими економічними і епідеміологічними проблемами. Якщо цьому поверненню не сприяли ні триваюча війна з Росією, ні пандемія – то, напевно, зустріч з реальністю вже не відбудеться.

Аж  відкриття українських аеропортів.

Віталій Портников, «Детали». Фото: Gleb Garanich, Reuters˜

peredplata