Карантин і третя хвиля COVID-19. У чому помиляється Україна

Ослаблення карантину без проходження піку — це велика тактична помилка

Є чотири країни в Європі, які не пройшли пік першої хвилі COVID-19. Це — Нідерланди, Швеція, Бельгія й Україна. У них друга хвиля почалася не після проходження піку, як це було в багатьох країнах. А чому вона почалася? Тому, що 22 травня було ослаблено карантин. Європейські країни послаблювали карантин вже після проходження піку.

 
 

Причиною початку другої хвилі в Україні було і літо — через послаблення карантину люди вийшли на вулицю, відкрилися ресторани і так далі. Це легко спостерігати за графіками цих процесів. Зміни кривизни графіків показує цей хвилеподібний процес. Зараз наклалася вже третя хвиля. У фізиці є поняття «суперпозиція хвиль» — накладення хвиль одна на іншу. Це сталося в таких країнах, де епідемії не пройшли пік першої хвилі.

В Україні зараз йде об’єднана хвиля, через це виник останній сплеск. Також люди повернулися з відпусток і привезли вірус. Вважати те, що відбувається, третьою хвилею, сумою трьох або як і раніше першої — це вже як домовитися. Зеленський називає її першою, тому що повторює сказане йому в Міністерстві охорони здоров’я, яке виходить зі своїх позицій. На жаль, Зеленський не зважає на думку незалежних експертів, не порівнює різні рекомендації.

Українцям потрібно не звертати увагу на ті ослаблення, які декларує уряд

Що стосується смертності. Ще в квітні я опублікував статтю про фальсифікацію статистики смертності, в якій писав, що, судячи з усього, статистика у нас ведеться неправильно. Що це означає? Тим, хто вмирає в лікарнях, ставлять діагнози, наприклад, запалення легенів, серцева недостатність, інсульт, хоча причиною є все той таки коронавірус. Я — не медик. Але я спостерігаю за 50 з гаком країн, можу порівнювати їхні графіки і судити про це. Те, що у нас записували раніше на інші діагнози, можливо, зараз стали відносити саме до коронавірусу. Тому статистика смертності, можливо, виправляється під загальносвітову. Адже мати 2% смертності для України з її невисоким рівнем охорони здоров’я — це абсурд. Вже тричі змінювалися загальносвітові протоколи лікування. Україна поки не навчилася в такому обсязі рятувати людей як у країнах з високорозвиненою медициною.

Зі статистикою інфікованості теж не все гаразд. У нас не проводять загальне тестування. Воно б наблизило кількість інфікованих до реального. Багато хто хворіє безсимптомно, але водночас заражає інших. У нас не розслідується кожен випадок, звідки він стався.

Продовження адаптивного карантину під час обміну населенням усередині країни серйозно зменшує його результативність. Якби були повністю перекриті області — тоді можливо. Аргументують це тим, що рятують нібито економіку. Це теж абсурд. Приклад безкарантинної Швеції показує, що падіння економіки відрізняється тільки на один відсоток, у порівнянні з Австрією, де був жорсткий карантин. Ослаблення не рятує економіку, але піддає людей додатковому ризику. Все питання — у пріоритетах. Чому базари відкрили? Бо є базарна мафія. Вона тиснула на уряд, щоб відкрили базари.

Зниження карантину без проходження піку — це велика тактична помилка нашого уряду. Одночасно це подіяло на людей. Вони вирішили, що раз уряд знижує карантин, то можна і розслабитися, а назад вже повернути дуже складно. Оскільки є колективна втома. Спочатку люди боялися, дотримувалися карантину, фізичної дистанції, але після травневого послаблення люди подумали, що можна вже розслабитися. Як можна розслабитися, якщо кількість хворих у нас лише зростає. Вона в нас жодного разу не знижувалася.

Як білоруси поставилися до того, що Лукашенко не хотів визнавати існування епідемії? Не звертали на нього уваги і береглися як могли. Так і українцям треба не звертати увагу на ті ослаблення, які декларує уряд, і берегтися як тільки можна — дотримуватися фізичної дистанції, маскового режиму і гігієни. Це потрібно буде пояснювати і в школах, на виробництвах і в сім’ях, потрібно культивувати запобіжні заходи. Зараз їх вже ніхто не дотримується, тому відбувається і збільшення кількості інфікованих, і збільшення кількості летальних випадків.

Йосиф Зісельс

Йосиф Зісельс

Голова Асоціації єврейських організацій і громад України, правозахисник

 

peredplata