На Буковині у разі потреби розгорнуть мобільні госпіталі для лікування хворих на коронавірус

У Чернівецькій області готові у разі потреби можуть розгорнути мобільні госпіталі для лікування хворих на коронавірус. Про це у ефірі «Суспільного» розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Вона, зокрема, повідомила, що нині добова кількість недужих із COVID-19 не перевищує піків епідемії, водночас зростає кількість госпіталізованих пацієнтів. Перевантажені три міські лікарні у Чернівцях, також більш ніж на 70% заповнені госпітальні бази у Заставні, Кельменцях та Сокирянах.

– Ми контролюємо наповненість медичних закладів. Якщо місць не вистачатиме, то можемо розгорнути іще так звані лікарні третьої черги. У Чернівцях це, зокрема, міська дитяча лікарня. Якщо ж не вистачить і цього, то обладнаємо мобільні госпіталі. Робитимуть це на базі спортивних споруд або ж інших вільних приміщень. Цей план дозволить додати іще дві тисячі місць для хворих у Чернівцях, – пояснила Наталія Гусак.

Крім того, аби належне лікування отримали всі хворі на коронавірус, розглядають також можливість зміни маршрутів пацієнтів. Тобто якщо у Чернівцях не вистачатиме ліжок для містян, їх доправлятимуть до найближчих районних лікарень, до прикладу, Герцаївської та Кіцманської.

– Окрім розгортання додаткових ліжок, нас також хвилює безпека лікарів, адже 11 медичних працівників в області уже повторно захворіли на COVID-19. Працюємо над закупівлею ліків та формуванням їхнього резерву на наступні два місяці, а також акумулюванням людських ресурсів, зокрема серед студентів Буковинського державного медичного університету, – сказала Наталія Гусак.

Крім того, Чернівецькій області виділили 25 мільйонів гривень для забезпечення доступу до кисню. За ці кошти планують закупити портативні кисневі концентратори, якими можна буде користуватися в умовах мобільного госпіталю, а також оновити кисневу подачу до лікарень.

Джерело: сайт Чернівецької ОДА

peredplata