“Закричала і впала”: у Сумській області на порозі лікарні померла жінка, якій не знайшлося місця.

 

У Сумській області на порозі лікарні міста Путивль померла 63-річна жінка. Протягом двох тижнів вона хворіла, але тест на коронавірус їй не робили. Рідні жінки звинувачують у недбальстві сімейну лікарку. Та свою провину заперечує, бо вважає, що причин для госпіталізації не було, а коли стан жінки погіршився, то госпіталізувати її вона не могла, бо не було місця в лікарні, і швидка не приїздила.

Про це розповідає  OBOZREVATEL.

63-річна Людмила Юрченко померла на порозі Путивльської центральної районної лікарні у середу, 18 листопада. Жінка прийшла до медзакладу, аби її госпіталізували.

“Вона тільки закричала, впала і померла. Не стало моєї близької людини, я ще не можу осмислити цього”, – плаче кума жінки Ольга Бордакова.

Подруга померлої розповідає, що Любов хворіла приблизно протягом двох тижнів. У неї трималася температура 39, і вона скаржилася на слабкість. Таких симптомів як відсутність нюху чи ломоти у тілі в неї не було.

“Я її запитувала, чому ж її не направлять на ПЛР-тест. Виявляється, не було показань для нього. Вона спостерігалася в приватної сімейної лікарки Алли Ч*, з нею було укладено декларацію. Потім їй начебто ПЛР-тест зробили, але в понеділок, коли вона прийшла, результати загубили”, – розповідає Бордакова.

За словами жінки, її подрузі мали зробити КТ, але в кабінеті сказали приходити за тиждень, якраз у середу, коли жінка померла.

“Це неприпустимий безпрецедентний випадок, у голові не вкладається. Знаю особисто померлу жінку і ходіння по муках до горе-лікарки. Хвора благала про направлення на ПЛР-тест, і він дійсно в понеділок був узятий, але таємниче зник. Сьогодні, бачачи, що пацієнтка ледве жива, сатурація впала, їй все ж взяли тест на місці, прокапали, дали направлення на госпіталізацію і випровадили. Ніхто не шукав їй місце на госпіталізацію ні раніше, ні того дня. Чому ні в понеділок, ні сьогодні їй не викликала швидку сімейна лікарка на госпіталізацію, а виштовхнула додому? Чому за два тижні лікарка, закриваючи один лікарняний і відкриваючи другий, не поставила собі запитання: “А може, бронхіт уже б мав пройти?” – написала у соцмережі інша знайома Любові Юрченко Світлана Шаповалова.

Сімейна лікарка Анна Ч* розповідає свою версію. Вона стверджує, що швидка приїхати відмовилася, тому що везти пацієнтку, у якої не підтверджено коронавірус, було нікуди, а знайти місце у лікарні для своєї пацієнтки самотужки вона не змогла.

“Це пацієнтка з хронічним бронхітом. Вона лікувалася в мене у березні та ось зараз. До середи в неї стан був стабільний, сатурація була 94%, це не такий уже низький показник. А ось у середу, 18 листопада, вона прийшла до мене із сатурацією 31%, тут вона посиділа, показник піднявся до 50%. Звичайно, я почала шукати для неї місце в лікарні. Зателефонувала у швидку, але мені відмовили! Я говорю, у пацієнтки сатурація 20, а мені відповідають, що і з показником 30 вони вдома залишають. Сказали, що везти нікуди. Вони приїдуть, якщо я знайду їй місце в лікарні. Звичайно, я стала телефонувати в лікарні, але всюди відмова, місць немає. Я вже телефонувала в медустанови і в Конотоп, і в Суми, і в Білопілля, просила своїх знайомих лікарів. У двох лікарнях у Сумах мені сказали, що вони для таких пацієнтів просто не пристосовані. У Конотопі та Білопіллі – все зайнято”, – пояснила ситуацію лікарка Алла Чижик.

Що стосується нібито загубленого результату ПРЛ-тесту, лікарка цю інформацію заперечує. За її словами, тест на коронавірус взяли напередодні смерті, але його результатів поки немає.

Лікарка розповідає, що у середу, не знайшовши місце в лікарні для Любові Юрченко, вона підготувала всі документи для госпіталізації і виписала електронне направлення.

“Жінка вийшла за двері і кудись пішла, я її не виганяла. Я зателефонувала її рідним, сказала, що вона в такому стані, що я все одно ще буду шукати для неї місце в лікарні. Вона, виявляється, поїхала до Глухова, потім у лікарню ту. І вже звідти зателефонувала мені та попросила ще одне направлення на рентген. Не знаю, навіщо, недавно ми робили його, і він показав тільки бронхіт. Потрібно робити КТ, але раз вона так хоче, я виписала їй електронне направлення, СМС-повідомлення повинно було їй прийти на телефон. А вже через годину мені зателефонувала головна лікарка лікарні Путивльської ЦРЛ і повідомила, що пацієнтка померла”, – каже сімейна лікарка.

Автор: Юлія Леськова

peredplata