Буковинцям пропонують безкоштовно здати тест на ВІЛ та гепатит С

В УкраїністартувавЄвропейськийтижденьтестування: де у Чернівецькійобластіможназдати тест?

 

З 20 по 27 листопада Чернівецький обласний центр громадського здоров’я закликає українців протестуватися на ВІЛ та гепатит С.

 

Близько 1 мільйона українців не знають, що мають у своєму організмі вірус гепатиту С. Ще 60 тисяч — не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. 

За 2019 р. В Чернівецькій області було зафіксовано 212 випадків гепатиту В, а за 9 місяців 2020 р. – 224. Відповідно, кількість зафіксованих випадків гепатиту С серед населення області у 2019 році склала 703, а за 9 місяців 2020 року – 734 випадки.

 

Зважаючи на те, що вірусні гепатити В і С надзвичайно небезпечні (майже 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми зумовлено саме ними), вчасне діагностування і розпочате лікування може попередити як розвиток захворювань, так і запобігти серйозним ураженням печінки.

Оскільки ризиків інфікуватися доволі багато, варто тестуватися після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт із інфікованою кров’ю.

У разі позитивного результату необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога, який спрямує на додаткове обстеження для підтвердження діагнозу.

Якщо результат підтверджувальної діагностики — позитивний, слід пройти додаткові обстеження, щоб з’ясувати стан печінки. Також лікар скерує для подальшого лікування.

Пам’ятейте, що вірусний гепатит С виліковний, а вірусний гепатит В потребує довічного лікування, за те проти нього існує вакцина.

Як зазначає Юрій Падурару, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України»

Не менш важливою є вчасна діагностика ВІЛ-статусу. Разом із своєчасно розпочатим лікуванням це гарантує тривале повноцінне життя. «Попри те, що, ВІЛ-інфекцію не можнавилікувати, за ранньоговиявлення, вчасно та правильно призначеноголікуваннялюдина з ВІЛ-інфекцієюможепрожитиповноцінне і тривалежиття, так само як здорова, неінфікованалюдина», – каже Ю. Падурару.

 

Вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду вашому здоров’ю. Адже чим раніше вірус знайдено, тим раніше людина стає під медичний нагляд і розпочинає лікування. 

 

Наразі ВІЛ вилікувати повністю неможливо. Натомість сучасна АРВ-терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, що мають ВІЛ. 

 

Гепатиту С можна позбутися повністю за 3 або 6 місяців. Держава закуповує якісні та безпечніліки, якіможеотриматикоженхворий на гепатит С. Цього року в Україні є 29 815 курсів для лікуваннявірусного гепатиту С. У Чернівецькійобластілікивід гепатиту С можнаотримати у Чернівецькій обласній клінічній лікарні за адресою: 

м. Чернівці, Головна вулиця, 137.

 

В рамках Європейськоготижнятестування у Чернівецькій області здати тест на ВІЛ та гепатит С можна за адресами:
📍Чернівецькийобласний центр службикрові м. Чернівці. вул. Українська 36 тел. для довідок (0372) 52-34-43
📍Чернівецькийобласний центр профілактики та боротьбизіСНІДом м. Чернівці, вул. Мусоргського 2, тел. для довідок (0372) 54- 18-96

☝️Окрім того, швидкий тест на ВІЛ можназробити у свогосімейноголікаря не тількипід час старту Європейськоготижнятестування.

 

Довідково

 

Європейськийтижденьтестуваннябулозапроваджено у 2013 році. Мета ініціативи – збільшитикількістьтестування на ВІЛ і віруснігепатити та підвищитиобізнаність людей про перевагиранньоготестування на цізахворювання.

 

Вже 8 рікпоспільтижденьтестування проходить у країнахЄвропи. 6 рік — до ініціативикрімтестування на ВІЛ включено тестування на віруснігепатитиВ та С. 

ДругийрікпоспільЄвропейськийтижденьтестування проходить двічі на рік – у травні та у листопаді.

 

Більше про ВІЛ та віруснігепатитиможнадізнатися тут

 

Карта лабораторій, якітестують на віруснігепатити. 

 

Як перевіритися на гепатит С і щоробитидалі.

 

peredplata