Вакцина від коронавірусу майже готова — в РНБО розповіли, коли її отримають українці

Сергій Комісаренко розповів, яка вакцина від коронавірусу більше підходить Україні

Президент США Дональд Трамп заявив, що вакцина від коронавірусу з’явиться в країні в найближчі тижні. Коли вакцину може отримати Україна, розповів голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки та оборони, академік НАНУ Сергій Комісаренко в ефірі каналу “Україна 24”.

“До кінця прийдешнього року, я думаю, ми вже закінчимо вакцинацію всього населення України — тих, хто цього захоче. Нам потрібно провести правильну агітацію за те, що вакцини є ефективними та що вони необхідні, щоб люди залишалися здоровими. На жаль, у нас ще є люди, які охоплені антивакцинною пропагандою та не хочуть вакцинуватися. Потрібно, щоб максимальна кількість людей вакцинувалась”, — сказав він.

Комісаренко відповів на запитання, чи буде закуповувати вакцини держава чи це зроблять заздалегідь приватні медичні клініки.

 

“Я знаю, що деякі приватні фармацевтичні компанії ведуть переговори, зокрема, з Китаєм, про закупівлю китайської вакцини” Сінувак”. Наскільки вона ефективна — китайці кажуть, що ефективна, але її клінічні випробування ще не завершені.

Що стосується західних вакцин, мені найбільше подобається Moderna, в порівнянні з іншими вакцинами, наприклад, з Pfizer — вони практично однакові, але Pfizer вимагає, щоб зберігання вакцини відбувалося при дуже низькій температурі, -80…- 70 градусів. В Україні поки немає масової інфраструктури для підтримки такої температури при зберіганні. Moderna дозволяє зберігання при -20 градусів, а у нас навіть торговельні мережі мають такі можливості”, — сказав він.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов допустив, що коли вакцина від коронавірусу COVID-19 потрапить в Україну, вакцинуватися доведеться навіть тим, хто вже перехворів.

peredplata