“Вдруге хвороба проявляє себе по-різному – у когось важко, а хтось її переносить легше”, – лікарка з Чернівців про повторне інфікування коронавірусом

Ольга Кобевко каже, що зустріла десять випадків повторного інфікування коронавірусом.

Лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко заявила, що у своїй практиці зустріла десять випадків повторного зараження коронавірусом. За її словами, вдруге хвороба проявляє себе по-різному – у когось важко, а хтось її переносить легше.

“Є такі, хто перший раз захворів ще у квітні й захворіли повторно лише зараз. Є й ті, хто перехворів у квітні-травні, а вдруге – в серпні чи вересні. В когось (протікає, – ред) важче, в когось легше”, – розповіла лікарка виданню “Цензор.Нет”.

За словами інфекціоністки, іноді антитіла формуються на короткий проміжок часу.

“До того ж, у кожної людини по-своєму. Є люди, які безсимптомно перенесли, але в них високий рівень антитіл і гарний імунітет залишається. А є й такі, хто важко перехворів перший раз, а в них уже нульові показники імуноглобулінів”, – каже Ольга Кобевко.

Фахівчиння зазначає, що наразі невідомо, наскільки тривалим може бути захист від коронавірусу після вакцинації.

“Мені самій цікаво, адже кожна вакцина має свій період формування імунітету в організмі. І, наприклад, якщо дорослі від дифтерії вакцинуються раз на десять років, а від гепатиту В ми загалом робимо щеплення раз у житті, то від грипу потрібно робити щороку”, – додала вона. 

Оксана Руда, ТСН

peredplata