«Хворіємо, бо беззахисні»: історія лікарки з Чернівців, яка перенесла коронавірус

В Україні понад 5 тисяч хворих лікарів, на Буковині – 551 хворий медик.

Це найбільша кількість хворих медиків в Україні. Більша половина лікарів вже одужала, йдеться у публікації “МБ”.

 

Лікарка-терапевт міської поліклініки №1 Валентина Павлюк у середині квітня отримала позитивний ПЛР-тест. Заразилася коронавірусом, оглядаючи пацієнтів. Жінка вже одужала, але на роботу в поліклініку повертатися вже не планує. Вирішила, що буде звільнятися, бо знаходиться у віковій групі ризику.

“Я змушена була оглядати вдома хворих пацієнтів. Підтвердження COVID-19 не було, але всі симптоми на це вказували. Вони тиждень отримували лікування по телефону, але їхній стан погіршувався, – згадує Валентина Миколаївна. – Також оглядала вдома ще одного пацієнта. Він був у важкому стані з двобічною пневмонією і через чотири дні помер. І хоч офіційно я була у відпустці, але люди скаржилися, що не можуть викликати швидку допомогу, що їх скеровують до сімейного лікаря. Тому й оглядала їх. Більше контактів ні з ким не було. Коли йшла на виклик, була у масці й халаті. Йти до хворих довелося в неділю. Я купила в аптеці халат, бо поліклініка не працювала. А цей халат може лише від комарів уберегти. Мала хірургічну маску”.

Через десять днів лікарка відчула погіршення стану. За кілька днів від неї заразився і чоловік.

“У мене була висока температура, розвинулася пневмонія. Я хотіла лікуватися у нас в лікарні, – каже Валентина Павлюк. – Але мене одразу попередили, що потрібно купити кисневу маску. Бо якщо потрібен буде кисень, є один апарат і три маски, які можуть бути зайняті. Я злякалася, бо подумала, що ця маска може і не знадобитися. Зателефонувала дітям, і вони забрали мене до Києва на лікування у приватну клініку. Я десять днів перебувала на лікуванні. Ще два тижні була на самоізоляції. Наразі вже отримала два негативні результати ПЛР-тесту. Загалом я хворіла рівно місяць. Крім того, на лікування витратили дуже велику суму”.

Валентина Миколаївна вважає, що лікарі і далі будуть хворіти, бо попри всі запевнення влади, у них немає належного захисту.

“Головна причина захворювання лікарів – вони беззахисні, – запевняє Валентина Павлюк. – Я вже у приватній лікарні побачила, у якому захисному одязі мають ходити лікарі. Всі мають захисні окуляри, обов’язково щиток на обличчя, респіратор із потрійним захистом. Одягають спеціальні захисні костюми і бахіли. Так ходять і лікарі, і санітарки, і персонал, який розносить їжу. Якби наші лікарі так ходили, захворюваність була би нижчою”.

peredplata