В Україні можуть скасувати перехід на літній та зимовий час

Парламент вважає, що перехід на літній чи зимовий час не дає ніякої економічної вигоди
Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт про запровадження на всій території України єдиного київського часу без сезонного переведення годинників. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Проєкт закону “Про обчислення часу в Україні” №4201 пропонує встановити в Україні час, що відповідає другому годинному поясу UTC +2.

“Наше завдання – встановити та закріпити єдиний київський час на всій території України без винятку”, – повідомив автор законопроєкту, народний депутат від фракції “Слуга народу” Руслан Стефанчук.

За його словами, перехід на літній чи зимовий час має негативний вплив на біоритми людини та не дає ніякої економічної вигоди.

“Реалії життя істотно змінилися й говорити про якусь економію не доводиться. У висновках Європарламенту, Національної академії наук України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України зазначається, що переведення годинників не має жодного економічного обґрунтування. Не існує досліджень, в яких було б доведено заощадження електроенергії”, – сказав нардеп.

Водночас Стефанчук додав, що в разі необхідності у законопроєкт до другого читання можуть внести зміни щодо надання деяким територіальним громадам права запроваджувати регіональний робочий час.

Він нагадав, що Луганська та частково Донецька, Харківська та Закарпатські області розташовані в інших часових поясах, часова відмінність між ними становить 68 хвилин.

Як відомо, в Україні у ніч на 28 березня стрілки годинника переводять на годину вперед – так відбувається перехід на літній час. Для переходу на зимовий час стрілки годинника переводять на годину назад в останню неділю жовтня.

Нагадаємо, що останній раз в Україні годинникову стрілку було переведено на одну годину назад 25 жовтня 2020 року.

 

peredplata