Кисню на всіх не вистачає: медик розповіла про шокуючу ситуацію з ковід-хворими у лікарні Чернівців.

 
 

У медзакладах Чернівців не вистачає ліжок із киснем для хворих на коронавірус.

Про це у коментарі кореспондентці molbuk.ua розповіла лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко.

На доказ своїх слів лікарка прокоментувала відео, яке опублікувала 25 лютого у себе на сторінці Facebook, де під обласною клінічною лікарнею стоять одразу три карети швидкої допомоги, очікуючи, коли медики приймуть до закладу привезених ковід-хворих.

“На тому відео ви бачите три карети “швидкої”: на першому відео – чоловік із сатурацією 60 відсотків. Ми просили затримати “швидку”, щоби його транспортувати з машини аж до самого відділення. Тому що він перебував у них на централізованому балоні з киснем. Другий пацієнт – старший чоловік, в якого була підозра ще й на хірургічну патологію. У третій кареті “швидкої” була вагітна зі складним перебігом”, – розповідає Ольга Кобевко.

За словами лікарки, не завжди офіційні дані від влади співпадають із реальністю.

“За рік карантину ми, медики, навчилися робити те, що не могли робити раніше. Але вчорашня ситуація зі скупченням “швидких” довела, що у нас не пропрацьована логістика направлення пацієнтів. Зараз спостерігаємо збільшення кількості інфікованих, дуже багато складних випадків захворювання. При цьому бачимо дуже “круті” цифрові звіти про відкриті ліжка, які подає керівництво області. А насправді воно зовсім не так. Їхні юридично оформлені ліжка не співпадають із фактично наявними. Так, за документами все гарно. Але насправді стільки вільних місць немає. У нас на вчора, 25 лютого, не було вільного кисню для пацієнтів. І коли поступав цей важкий пацієнт із 60 відсотками сатурації, ми мусили з боксу, де лежали чоловік із жінкою, жінку перевести в іншу палату, а цього пацієнта підключати до кисню. Наразі у нас залишилося лише одне вільне ліжко з киснем у жіночій палаті. І ми вирішили – якщо поступатиме хтось із чоловіків, будемо класти до жіночої палати”.

У такі моменти доводиться орієнтуватися на місці, каже Кобевко.

“Багатьох пацієнтів перенаправляємо до інших закладів, або ж ми просто ротуємо між собою тих, хто у відділенні. Наприклад, вагітна жінка, яка до нас поступила, – там є ймовірність переходу у важкий період захворювання. У перинатальному центрі начебто є вільні ліжка, але її туди не прийняли. І ми мусили її покласти до загальної палати на звичайне пружинне ліжко, де вона з іншими жінками у нас на лікуванні. Тепер постійно перебуваємо на телефонному зв’язку з гінекологами, поки не вирішимо, як бути далі”, – розповіла лікарка.

peredplata