Нові штами коронавірусу втричі заразніші та вражають не лише легені – Степанов

Британський та південноафриканський штами коронавірусу, крім органів дихання, вражають нирки, печінку і центральну нервову систему.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу – повідомляє УНІАН.

За його словами, низка країн призупинила послаблення карантинних обмежень через поширення нових штамів британського та південноафриканського штамів коронавірусу.

“Цей штам коронавірусу відрізняється коротким інкубаційним періодом, 1-3 дні, втричі більшою заразністю, зменшенням частки без симптомів або легких форм захворювання та, на жаль, високою смертністю”, – повідомив міністр.

За словами Степанова, крім органів дихання, мутований вірус почав вражати нирки, печінку і центральну нервову систему.

Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від “Слуги народу” Михайло Радуцький на своїй сторінці у Facebook, коронавірус став агресивнішим, швидше проявляється, значно частіше перебіг COVID-19 призводить до ускладнень, страждає центральна нервова система.

“Вірус став агресивнішим, швидше проявляється, значно частіше перебіг хвороби призводить до ускладнень, страждає центральна нервова система. Раніше критичний період припадав на 7-10 день з початку хвороби, зараз – на 5-6 день”, – заявив він.

За словами Радуцького, коронавірусна хвороба супроводжується задухою, кисневою залежністю та високою температурою. Також з’явилися раніше нехарактерні особливості для перебігу хвороби – нудота та діарея.

Попри це, за словами парламентаря, у регіонах з “червоної” зони багато хто навіть не думає про безпеку.

“Непродовольчі магазини відкриті, за квітами набиваються черги, частина покупців без масок. Людей можна зрозуміти, всі вже втомились від карантину та обмежень. Хочеться свята!” – зауважив він.

“Але вірус вбиває! За даними Академії наук України, смертність у країні у деяких регіонах збільшилась на 50% у порівнянні зі звичайними показниками. Давайте про це пам’ятати”, – наголосив він.

peredplata