«Можливо, вам цього не доносять»: лікарка поскаржилась Степанову на процес вакцинації на Буковині.

Лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко поскаржилась міністру охорони здоров’я Максиму Степанову на неефективну організацію роботи з вакцинацією проти коронавірусу в Чернівецькій області.

Про це Кобевко сказала у прямому ефірі у передачі “Свобода слова” на телеканалі ICTV пізно ввечері 15 березня, пише molbuk.ua

Вона заявила, зокрема, про значну проблему із підготовкою та упровадженням вакцинації на Буковині, звинувативши у цьому координаторів щеплення в регіоні.

“Координатор вакцинації не звернувся до медиків. У нас жодної комунікації, жодних нормальних підходів. У нас не було жодних маршрутів, якщо стаються якісь ускладнення… І цим усім мали би займатися координатори. До речі, навіть пропагандою інформації повинні займатися координатори вакцинації. Спостерігаючи за Буковиною, яка, тим більше дуже хворіє зараз, ми маємо велику проблему – коли в перший же день утилізують 6 доз вакцини. Пане міністре, невже ви так за цим будете спостерігати? Можливо, ви не знаєте. Можливо, вам цього не доносять”, – сказала Кобевко.

Водночас міністр охорони здоров’я відповів на репліку Кобевко, що у МОЗ про цю ситуацію знають.

“Більше того, цей алгоритм був чітко прописаний – яким чином все це відбувається: перший етап, другий етап. Якщо є залишкова доза, спочатку йдемо по групах ризику… У лікарні є, наприклад, люди, яким 70-80 років, які підпадають під другий етап вакцинації…”, – сказав Степанов.

Пізніше ведучий програми Вадим Карп’як зауважив, що Кобевко поскаржилась на координаторів вакцинації, які, за її словами, не виконують своїх функцій на місцях. На це міністр Степанов дав таку відповідь:

“Це так, але… Що таке координатори? Відповідальність лежить на ОДА, департаментах охорони здоров’я… Скрізь є координатори, які навчені, яким чином вони повинні робити. Координатори, окрім того, це ті, які навчають мобільні бригади, навчають особливостям вакцинації саме від ковіду. Тобто, це ми робимо разом з UNICEF. Це ми почали робити ще в грудні. І інколи в нас виникають такі труднощі в деяких областях. Ми це бачимо, ми це одразу виправляємо. Саме тому я говорю – так, в нас є ті темпи вакцинації, які нас не влаштовують. Бо згідно нашого плану ми повинні були вийти на зовсім інші цифри”.

peredplata