«Сучасні аспекти планування сім’ї та підготовки до вагітності»

 

   На сьогоднішній день статистичні дані говорять про те, що з впровадженням новітніх технологій та створенням сучасних неонатальних центрів, загальна народжуваність та можливість виносити немовлят стали кращими. Проте, як показують статистичні дані, насправді з 10 вагітностей планується заздалегідь всього одна. 

   До прикладу за даними ДУ «Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України» проаналізованих на основі даних державної та галузевої статистики України за 2000–2011 рр. встановлено, що за останнє десятиріччя вдалося істотно поліпшити основні показники захворюваності вагітних і новонароджених: частота гестозів вагітних зменшилась у 1,8 рази, анемій – у 1,6 рази, ускладнених пологів – у 2,2 рази, акушерських кровотеч – у 1,9 рази. При цьому частота народжених хворими і захворілих новонароджених зменшилася в 1,8 рази переважно за рахунок зниження рівня захворюваності на внутрішньоматкову гіпоксію і асфіксію у пологах (у 4,6 рази), родову травму (у 1,9 рази).

   Проте все ще був високим рівень абортів (13,5 на 1000 жінок фертильного віку), збільшилася частота захворювань, що ускладнюють вагітність, пологи і післяпологовий період, зокрема, хвороб системи кровообігу (в 1,5 рази) і сечостатевої системи (в 1,1 рази), та частота родорозрішення шляхом кесаревого розтину (в 1,5 рази). А розвиток в Україні частих епідемій в різних областях говорять самі за себе (кір, краснуха, важкі форми грипу з ускладненнями тощо).

   Саме тому зараз необхідно в першу чергу звернути увагу на правильну та своєчасну підготовку до вагітності та планування сім’ї  загалом.

   Тому у данній статті ми розглянемо необхідні сьогодні напрямки профілактики, підготовки та моніторингу захворюваності у вагітних та новонароджених:

 

  1. Психологічна підготовка:

   Даний пункт має на увазі вибір оптимального періоду появи дитини в сім’ї, тобто час коли молода пара буде фізично та психічно готова до появи дитини. Це є не менш важливим оскільки сьогодні багато молодих сімей виявляються не тільки фізично не здоровими, а й м’яко кажучи психічно не готовими до такої відповідальності.

   Для проходження цього етапу слід не боятися за потреби звернутися до сексолога та сімейного психолога, які допоможуть встановити фізичну та душевну гармонію між молодими батьками та підготувати їх до появи бажаної дитини. А щоб цього не сталось  слід скористатись консультацією гінеколога для правильного та індивідуального вибору контрацептивів.

  1. Обов’язкові та бажані лабораторні обстеження та щеплення:
    • Обов’язкові для жінки:

     – УЗД матки та придатків, органів черевної порожнини та щитовидної залози ;

     – Гінекологічний мазок на визначення патогенної мікрофлори та TORCH інфекцій

     – Загальний аналіз крові та сечі

2.3 Бажані обстеження та щеплення для жінки:

     – Аналіз на наявність антитіл до краснухи (за потреби щеплення) ;

     – Аналіз на наявність в організмі токсоплазми (за потреби лікування) ;

     – Аналіз крові на цитомегаловірус та герпес (визначення їх активності, за потреби пройти лікування).

2.4 Обовязкові аналізи для обох батьків:

     – Визначення групи крові та резус фактора (прогнозує виникнення резус конфлікту);

     – Загальний аналіз крові ;

     – Біохімічний аналіз крові ;

     – Загальний аналіз сечі ;

     – Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини та тазу

     – Подальше виявлення і лікування хронічних і гострих запальних захворювань).

  1. Консультація вузьких спеціалістів:
  • Консультація терапевта (аналіз лабораторних методів обстеження, виявлення та лікування гострих та хронічних захворювань) ;
  • Огляд ендокринолога(за потреби визначення рівня гормонів та лікування) ;
  • Консультація у лікаря генетика (за наявності спадкових хвороб у сім’ї);
  • Консультація гінеколога (огляд, взяття мазка, лікування, вибір контрацептиву) ;
  • Консультація уролога, сексолога для чоловіків (аналіз наявних скарг, взяття мазка, лікування) ;
  1. Вітамінотерапія яка може бути рекомендована лікарем гінекологом за відсутності протипоказань до їх використання:
  • Фолієва кислота ;
  • Ангіовіт (запобігання підвищенню в крові майбутніх мам рівня гомоцистеїну) ;
  • Вітамін Е ;
  • Вітамін D (у дозі 500 МО для дорослих, 1000 МО для вагітних);
  • Рибячий жир.
  1. Спосіб життя:
  • Відмова від шкідливих звичок та нездорової їжі: для чоловіків не меньше 75 днів до початку спроб зачаття (час повного оновлення сперми), для жінок хоча б 6 місяців ;
  • Збалансоване та здорове харчувння з підвищеним вмістом вітамінів та води та харчових волокон ;
  • Нормалізація режиму сну, праці та відпочинку ;
  • Регулярні фізичні навантаження.
  1. Отримання потрібних знянь:

–   Не перейматеся, якщо вагітність не настала в перший же цикл. Більшість здорових фертильних пар можуть зачати упродовж 6-12 місяців. Жінкам, старшим за 35 років, може знадобитися вдвічі більше часу. За різними даними, 78-82% жінок 35-40 років можуть завагітніти протягом року. У 24-34 роки такий шанс становить 84%. Максимальна ймовірність зачаття буде в разі незахищеного сексу тричі на тиждень за тиждень до ймовірної овуляції та під час неї. Час настання овуляції в усіх різний, і з віком овуляція може наставати пізніше.

–   Отримання рекомендованої літератури для майбутніх батьків у гінеколога та педіатра, її опрацювання. Важливий пункт, оскільки навіть при правильній підготовці потрібно знати про можливі ускладнення вагітності, вміти вчасно їх розпізнати та правильно на них реагувати, а також знати про періоди вагітності та дитинства і їх нормальних перебіг.

Дуже широким помилкою є думка, що в плануванні сім’ї та підготовці до вагітності повинна брати участь тільки жінка. Насправді ж від чоловіка успішний результат залежить не менше, ніж від жінки. І підготовка майбутнього тата повинна проводитися не менш ретельно, ніж мами. Підготовка до вагітності чоловіка також повинна проводитися під контролем медичних працівників.

Підготував:

Студент БДМУ

6 курс

9 група

Каражбей Іван Сергійович

Науковий керівник:
Асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ
кандидат медичних наук
Приймак Світлана Георгіївна

peredplata