Уряд змінив правила перетину кордону через поширення штаму «Дельта». Що потрібно знати?

Кабінет міністрів України змінив правила перетину кордону через загрозу поширення нового штаму коронавірусу «Дельта». Нові правила починають діяти вже через тиждень після опублікування постанови уряду.

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 28 липня. 

Зокрема, іноземцям потрібно буде обов’язково мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19 та один із цих документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону);
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу (не більше як за 72 години до перетину кордону);
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 препаратами, які ВООЗ дозволила використовувати у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Якщо документа, який підтверджує повний курс вакцинації проти COVID-19, немає, іноземці (крім людей до 18 років та інших категорій іноземців, визначених постановою) мають установити застосунок «Вдома» й піти на самоізоляцію через 72 години (якщо немає негативного результату ПЛР-тесту чи експрес-тесту, зробленого протягом 72 годин з моменту перетину кордону).

Варто зазначити, що застосунок «Вдома» не контролює і не обмежує пересування користувача перші 72 години після перетину кордону. Як пояснюють у МОЗ, він контролюватиме самоізоляцію з третьої доби або в разі отримання позитивного результату тесту на COVID-19.

Громадяни України можуть безперешкодно перетинати держкордон із будь-яких країн за умови наявності одного з двох документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19 вакцинами, які ВООЗ дозволила використовувати у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію;
  • довідка 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.

Іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні можуть перетинати кордон безперешкодно за наявності документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації.

Якщо таких документів немає, громадяни та іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні (крім людей до 18 років та інших категорій, визначених постановою) мають установити застосунок «Вдома» й піти на самоізоляцію через 72 години (якщо за цей час не отримають негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту).

Якщо з якоїсь причини використати застосунок «Вдома» неможливо, громадянин перебуватиме в обсервації.

Для всіх людей, які прибули з Росії чи Індії, незалежно від громадянства, та перебували на території цих держав більше ніж 7 днів протягом останніх двох тижнів, діятимуть жорсткіші правила самоізоляції. Зокрема, для них буде встановлена обов’язкова 14-денна самоізоляція без права її дострокового завершення.

Для того, щоб перетнути КПВВ без документа про повний курс вакцинації проти COVID-19 або довідки 063-О про перше щеплення, потрібно буде здати безплатний експрес-тест на визначення антигена коронавірусу.

Ці правила почнуть діяти через 7 днів з моменту публікації постанови. Громадяни, які виїхали за кордон до цього часу, можуть повернутися в Україну безперешкодно. 

peredplata