У Чернівецькій області рівень інфекційної захворюваності зріс на 1,2%

За інформацією Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» за перше півріччя 2021 року на території області рівень інфекційної захворюваності без врахування носіїв, грипу та гострих респіраторних інфекцій в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року зріс на 1,2 % внаслідок гострих респіраторних захворювань верхніх дихальних шляхів.  

В області не зареєстровано випадків захворювання людей на сказ, сибірку, бруцельоз, туляремію, орнітоз, лістеріоз. 

У 2021 році в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року спостерігається зниження рівня захворюваності на гастроентерити встановленої та не встановленої етіології на 25,2% та 29,2% відповідно. 

Зниження рівня захворюваності на гастроентерити встановленої етіології в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року відбулось на всіх адміністративних територіях, окрім Кельменецького району, однак зростання рівня захворюваності на гастроентерити не встановленої етіології спостерігається в адміністративних територіях колишніх Кельменецького, Кіцманського, Новоселицького, Сторожинецького та Хотинського районів. 

Аналогічна ситуація зі зростанням захворюваності на ротавірусний ентерит на 14 випадків по області, в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. 

Ріст рівня захворюваності спостерігається на всіх адміністративних територіях області, окрім Вижницького району. 

Також, спостерігається значний ріст захворюваності на сальмонельозні інфекції в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (+10 випадків), за рахунок  м. Чернівці, Новоселицького та Кіцманського районів. 

За 6 місяців 2021 року рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання людей на рівні 2020 року. 

В області в порівняні з аналогічним періодом зростає захворюваність на хворобу Лайма (+9 випадків) за рахунок м. Чернівці, Хотинського та Новоселицького районів. 

В області за перше півріччя 2021 року зареєстровано 1 випадок захворювання на лептоспіроз в м. Чернівці, що відповідає кількості випадків захворювання у 2020 році. 

Крім того, на території області не зареєстровано випадків захворювання людей на вірусний гепатит «А». 

На території області за поточний період 2021 року зареєстровано 1 спалах гострих кишкових інфекцій, який виник в закладі дошкільної освіти с. ІспасВижницького району. Внаслідок спалаху захворіло 13 дітей, яким був встановлений діагноз «гострий гастроентероколіт, не встановленої етіології». Фактором передачі збудника стала вода питна з джерела децентралізованого водопостачання, шлях передачі збудника інфекції – фекально-оральний та контактно-побутовий, основна причина спалаху – використання неякісної води, бактеріальне забруднення готових страв бактеріями групи кишкових паличок, порушення технології приготування їжі, порушення вимог санітарного законодавства та законодавства з безпечності харчових продуктів, обставини, що сприяли виникненню спалаху – порушення дезінфекційного режиму, не дотримання правил особистої гігієни, зберігання продуктів при високій температурі, не дотримання вимог законодавства щодо організації харчування в дитячому дошкільному закладі. 

Завдяки вжитим заходам розповсюдження епідемічного процесу було припинено. 

 

peredplata