“Швидкість поширення зросла в рази”: Кузін заявив, що серед заражень коронавірусом в Україні переважає штам “Дельта”

В Україні більшість нових випадків зараження коронавірусом припадає на штам “Дельта”, який характеризуються більшою заразністю

Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін, передає “РБК-Україна”.

“Ми точково беремо інформацію з кожної області та бачимо, що всі випадки, які зараз секвенуються і виявляються, – це “Дельта”, – сказав Кузін.

При цьому головний санлікар України наголосив на високій швидкості поширення цього штаму.

“Варто зауважити, що ми стикнулися з “Дельта”-штамом, який не зовсім типовий для нас. Той варіант вірусу, який циркулював у нас спочатку, “Альфа”-штам – поширювався не настільки швидко. Швидкість поширення “Дельти” зросла в рази”, – сказав Кузін.

За його словами, треба більше інформувати населення про те, що симптоми даного штаму відрізняються від варіантів, коли люди втрачали смак та нюх. Адже серед симптомів можуть бути як нежить, так і розлади шлунку.

“Зараз ми стикаємося з тим, що клінічний перебіг “Дельти” є дещо іншим, початкові симптоми також дещо відрізняються. Але думаю, що після того, як ми або отримаємо офіційну позицію ВООЗ, або зберемо доказову інформацію про симптоми, які є найбільш характерними, тоді ми вже зможемо вийти з офіційним роз’ясненням”, – підкреслив він.

Він розповів, що з офіційної інформації інших країн нетипові симптоми реєстрували лише у 5-7% хворих. Зазвичай перебіг починається зі слабкості, підвищення температури тіла. Однак кишкові розлади також зустрічаються.

“У вакцинованих людей у разі інфікування спостерігається стерта субклінічна форма захворювання, яка протікає простіше і без типових симптомів”, – додав санлікар.

За словами чиновника, одна людина може в середньому може інфікувати від 5 до 8 осіб при інтенсивному спілкуванні, в разі перебування в замкнутому приміщенні тощо.

peredplata