Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини отримали науковці зі США.

Нагороду вручили за дослідження рецепторів температури та дотику, повідомляється на сторінці премії у Twitter.

Лауреатами, яких оголосила Нобелівська Асамблеєя в Каролінському інституті в Стокгольмі, стали фізіолог Каліфорнійського університету в Сан-Франциско професор Девід Джуліус і нейробіолог з медичного дослідницького центру Scripps Research, Каліфорнія, Ардем Патапутян.

Вони отримають нагороду у 10 млн шведських крон (845 000 фунтів стерлінгів), які будуть розподілені між переможцями. Американські вчені отримали нагороду за опис того, як люди сприймають температуру і тиск за допомогою нервових імпульсів.

“Наша здатність відчувати тепло, холод і дотики необхідна для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом”, — йдеться в заяві Нобелівської Асамблеї.

“Девід Джуліус використовував капсаїцин з перцю чилі, який викликає відчуття печіння, щоб ідентифікувати датчик в нервових закінченнях шкіри, який реагує на тепло. Ардем Патапутян використовував чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас датчиків, які реагують на механічні подразники в шкірі та внутрішніх органах”, — йдеться в заяві Асамблеї.

Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини отримали науковці зі СШАThe Nobel Prize / Twitter

Ілюстрація дослідження Джуліуса та Патапутяна

“До відкриття Девіда Джуліуса та Ардема Патапутяна наше розуміння того, як нервова система сприймає та інтерпретує наше середовище, містило фундаментальне невирішене питання: як температура та механічні стимули перетворюються на електричні імпульси в нервовій системі”, — йдеться у релізі Нобелівської Асамблеї.

Що відомо

  • Традиційний бенкет, присвячений врученню Нобелівської премії, цього року знову буде скасовано через пандемію COVID-19.
  • Нобелівський комітет оголосить імена лауреатів у 2021 році з 4 по 11 жовтня. Почнуть з медицини, закінчать економікою. Переможців премії з літератури та миру дізнаємося наприкінці тижня. Особливий інтерес викликає премія миру, оскільки у 2021 році список кандидатів перевалив за три сотні і в ньому багато опозиціонерів і протестного руху. Розклад оголошення переможців викладений на сайті премії.

https://chas.cv.ua/wp-admin/post-new.php

peredplata