Басейн з трибунами та крита арена: яким може бути стадіон «Буковина» 

У Чернівцях визначили переможця замовленого архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію реконструкції спортивної арени та плавального басейну стадіону «Буковина».

Участь у конкурсі взяли три роботи. Так, своє бачення головної спортивної арени нашого міста представляли архітектори з Києва, Львова та Чернівців. Відтак, перше місце здобула саме чернівецька архітекторка, асистентка кафедри будівництва та архітектури Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Наталія Горбачова, пише Медіа агентство АСС.

Що в середині Проєктна пропозиція реконструкції стадіону «Буковина» на вул. О. Гузар, 1 у Чернівцях, авторкою якої є Наталія Горбачова, передбачає забудову території перед самою спорудою – там на першому рівні мають з’явитися паркінг та технічні приміщення, на другому ж – 50-метровий басейн з трибунами, мініфутбольні, баскетбольні, волейбольні поля, дитячі майданчики, скейтпарк, роздягальні, комерційні об’єкти тощо.

Позаду ж стадіону архітекторка запланувала готель, з боку – сквер на території лікарні № 3. «Коли вже побачили роботи інших учасників, то і ми, і журі зійшлися на думці, що над трьома різними проєктами працювала ніби одна команда. Керівництво стадіону складало нам певні завдання, і от серед них був готель. Так ось, у нас він розташовувався, не змовляючись, в одному місці», – розповідає Наталія Горбачова.

 За словами переможниці конкурсу, вкрай складною біля стадіону є ситуація з паркуванням, адже на великі матчі туди може з’їхатися чимало глядачів. «Згідно з нормами, я рахувала, потрібно 700 паркомісць. У архітекторів зі Львова там вийшло їх розташувати, але за рахунок трьох рівнів, і відкритий паркінг має виходити на вулицю Головну. У мене також він є, але я паркінг прикрила комерційними об’єктами», – зазначила Наталія Горбачова.

Якщо ж розмістити таку кількість паркомісць поблизу самого стадіону не буде можливості, архітектори можуть передбачити їх на території у радіусі 1 км від стадіону.  Головний вхід на «Буковину», згідно з проєктом, залишиться на попередньому місці – з вул. О. Гузар, 1. З цієї вулиці можна буде заїхати на паркінг. Загалом потрапити на стадіон можна і з вулиці Головної, піднявшись на другий рівень широкими довгими пандусами.

Що стосується самої спортивної арени, то за словами Наталії Горбачової, щоб підняти її категорію, стадіон повинен бути накритим. Планується також збільшення бігових доріжок. «Був варіант це зробити за рахунок першого ряду посадкових місць, але відповідно, їхня кількість зменшиться. А менша кількість глядачів – це пониження категорії стадіону. Проте це також все вирішується. Якщо, до прикладу, тут ми забрали ряд, то зверху ми можемо його додати, і там є така можливість. Але це все покаже техзаключення», – коментує архітекторка.

У середині ж стадіону передбачені адміністрація, пресцентр, роздягальні, душові, тренажерні й тренувальні зали, кафе тощо.

Наступні етапи реалізації Конкурс – це концепція, а попереду ще багато підготовчих робіт, каже Наталія Горбачова. «Наступна ж процедура після визначення переможця й проєктувальника – ми маємо це все виставити на містобудівну раду. Там також можуть вноситися якісь зміни, відбувається обговорення проєкту, відтак він приймається або ж ні.

На мою думку, до проєкту ще дуже далеко. По-перше, треба закласти гроші у бюджет. Вже зараз треба рахувати кошторис на проєктні роботи. А його порахувати також не дуже просто. Тим більше це стадіон, який існує, побудований він давно, відтак треба зробити технічне заключення, щоб він під час реконструкції просто не впав. Це дуже велика-превелика відповідальність. І вже на цій стадії все залежить від наших депутатів. Наразі ще рано й говорити про бюджет будівництва», – додала архітекторка.

Попри це, каже, при наявності грошей розпочати ці роботи можна вже у 2023 році. З цим погоджується і Василь Зазуляк, заступник Чернівецького міського голови. 

«Стадіон «Буковина» – дуже складний об’єкт, який потребує сотень мільйонів капіталовкладень, але поряд з тим, він потрібен місту. У сьогоднішньому стані він мало придатний для проведення будь-яких масових заходів. А він повинен жити і могти заробляти сам на себе. Наше завдання зараз отримати якісну проєктну документацію.

Наразі управління архітектури спілкується з усіма учасниками конкурсу, і можливо на розробку ПКД буде заключна угода з цілим авторським колективом – архітекторами, які брали участь у конкурсі, отримали місця і мають відповідний досвід. Тут нам також важливо залучити людей, які займалися проєктуванням стадіонів.

Зараз визначаємося з кошторисом і будемо укладати угоду на розробку проєктно-кошторисної документації. У нас у планах це зробити цього року, і думаю, що обов’язково кошти знайдемо. Тут йтиметься про мільйони гривень і до пів року часу. Далі ПКД має пройти експертизу, потім вже й відбуватимуться тендери на виконавця робіт», – зазначив посадовець.

На фото: Наталія Горбачова

Як може виглядати стадіон «Буковина» згідно з проєктом архітекторки – дивіться у відео:      

Джерело:  http://acc.cv.ua/

 

peredplata

1 thought on “Басейн з трибунами та крита арена: яким може бути стадіон «Буковина» 

  1. Концепція непогана але є суттєва помилка! Басейн обов’язково має бути критий інакше його спіткає доля попереднього, який неможливо було обігріти взимку і в результаті від погодних умов ( дощ, сніг, морози), був зруйнований. До того ж, комерційна складова роботи критого басейна набагато краща ніж відкритого, сезонного, який може працювати лише кілька місяців. Вже не кажучи про соціальний аспект – куди подітися плавцям взимку…

Comments are closed.