Постковідний синдром: у МОЗ розповіли, як швидко встати на ноги

Повертатись до звичного життя після коронавірусної хвороби вкрай важко. Вона неабияк знесилює організм та імунну систему.

Люди, які перенесли коронавірусну хворобу, все частіше скаржаться на збереження симптомів навіть після захворювання. Це явище зветься постковідний синдром і уражає значну частину населення.

Що таке постковідний синдром

Постковідний синдром – це симптоми, яким не можна приписати конкретний діагноз. Вони залишаються протягом 5 – 12 тижнів після хвороби та є індивідуальними для кожного хворого. Дослідження, яке провели британські вчені, доводить, що кожен 5 хворий на коронавірусну хворобу стикався із симптомами постковіду.

Постковідний синдром уражає кожного 5-го / Фото Unsplash

Ознаки

  • тривале відновлення після хвороби;
  • наявність клінічних симптомів COVID-19: слабкість, знесилення, тривалий кашель, задишка, втрата смаку та нюху, порушення сну та свідомості, тривожність, депресія, головний біль, суглобовий синдром, випадіння волосся, розлади ендокринної системи та інші.
 

Як швидко відновитись після COVID-19

На щастя, ви можете допомогти своєму організму швидше одужати та зміцнитись. Рекомендації можуть змінюватись, в залежності від перебігу захворювання та симптоматики, які у кожного різні:

  1. Перш за все, подбайте про режим сну та здорове збалансоване харчування. Додайте у свій щоденний графік трохи активності, нескладних фізичних вправ та прогулянок на свіжому повітрі, які допоможуть підтримувати тіло в тонусі. Також подбайте і про активність мозку та відновлення когнітивних здібностей.
  2. Щодо клінічних проявів, то їх потрібно лікувати, як і звичайні симптоми під час захворювання. Якщо у вас є конкретні ознаки, рекомендуємо проконсультуватись з лікарем. Він допоможе підібрати правильні препарати.
  3. І завершальний етап боротьби з постковідний синдром – вакцинація, яка зменшує ризики потрапити у лікарню та втратити здоров’я внаслідок COVID-19.
Джерело: 24 канал

peredplata