ПЕРЕСАДКА ОРГАНІВ ВЖЕ ДОСТУПНА В ЧЕРНІВЦЯХ

В обласній лікарні почали надавати допомогу хворим, які потребують пересадки та тим, хто вже має трансплантовані органи.

В ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» запрацював трансплантологічний центр. Сюди можна звертатись як з питань пересадки органів, так і щодо діагностики та отримання консультацій лікарів-трансплантологів.

Як розповідає лікар-трансплант-координатор трансплантологічного центру ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», лікар-нефролог, експерт Департаменту охорони здоров’я ЧОДА за фахом «Нефрологія» Галина ШКІОПУ, наразі в Чернівецькій області потребують трансплантації майже 70 осіб, з них 62 особам необхідна пересадка нирки, а 6 – печінки. У більшості випадків – це молоді люди працездатного віку.

Чернівецька обласна лікарня уклала договори про співпрацю в питаннях трансплантації із Національним інститутом хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова, а також із Лікарнею швидкої медичної допомоги міста Львів. Тож робити пересадки органів будуть висококваліфіковані фахівці з Києва та Львова.

Початок роботи Центру дозволяє наблизити надання трансплантологічної допомоги до мешканців області та зробити її значно доступнішою. Відтепер весь об’єм медичних послуг з трансплантації можна отримати в межах Чернівецької області, не витрачаючи зайвий час та кошти на доїзд в інші регіони. 

Пересадка органів здатна врятувати життя людині, суттєво продовжити його і зробити повноцінним, за умови регулярного прийому імуносупресивної терапії.

 

ДО ЦЕНТРУ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ВАРТО ЗВЕРТАТИСЬ:

– при діагностованій хронічній нирковій недостатності;

– у випадку, коли при здачі біохімічного аналізу крові показники, які відповідають за роботу нирок, – креатинін та сечовина, суттєво перевищують норму (креатинін в нормі складає 110 мкмоль/л, а сечовина – 8,5 ммоль/л). Якщо дані показники суттєво перевищують норму – це може свідчити про ниркову недостатність.

– стале і значне підвищення рівня артеріального тиску понад норму (нерідко про ще невстановлену ниркову недостатність може свідчити постійне підвищення рівня артеріального тиску).

Лікар-трансплант-координатор трансплантологічного центру ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» Галина ШКІОПУ акцентує на важливості своєчасного звернення до трансплантологічного центру пацієнтів, які мають вказані вище симптоми. По-перше, хворого потрібно зареєструвати на лист-очікування в ЄДІСТ, він має заздалегідь пройти необхідні лабораторні дослідження та консультації лікарів, здати зразок крові на збереження в Центрі. У випадку появи посмертного донора, це суттєво оптимізує процес підготовки до трансплантації.

По-друге, своєчасне звернення дозволить уникнути занедбання хвороби та важких супутніх ускладнень. Чим міцніший організм, тим хворому легше перенести трансплантацію та реабілітаційний період. Трансплант-координатор каже, що трапляються випадки, коли звертаються пацієнти у вкрай занедбаному стані, у яких креатинін 2000 мкмоль/л, а сечовина – 60 ммоль/л, що вже майже несумісно з життям. При цьому, це молоді люди, які навіть не підозрюють про ниркову недостатність. Однак довготривалий період вони страждають від високого артеріального тиску.

 

У ЦЕНТРІ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ:

– консультація лікаря-нефролога;

– консультація лікаря-уролога;

– консультація лікаря-гастроентеролога;

– консультація лікаря трансплант-координатора (якщо хворий має встановлений діагноз і має родинного донора);

– проходження дослідження та аналізів на сумісність з родинним донором;

– консультація лікаря-трансплантолога (для пацієнтів, які потребують трансплантації та тих, кому вже були пересаджені органи);

– лабораторні дослідження та аналізи щодо роботи нирок, печінки;

– також найближчим часом в Центрі буде доступне дослідження концентрації такралімусу в крові;

– супровід пацієнтів із пересадженими органами;

– корекція імуносупресивної (замісної) терапії;

– внесення даних до ЄДІСТ (електронної бази даних донорів та реципієнтів);

– реєстрація реципієнтів в ЄДІСТ (електронної бази даних донорів та реципієнтів) на лист-очікування.

Контактні дані:

emailtransplantcentbuk@gmail.com

тел. 095 664 38 71 – Галина ШКІОПУ

адреса: м. Чернівці, вул. Головна, 13

peredplata