В Україні від сьогодні посилили карантин: що заборонили невакцинованим.

В Україні з 6 грудня починають діяти жорсткіші правила карантину.

Зміна правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян. Найбільше змін стосується правил для “жовтого” рівня епідемічної небезпеки

З понеділка обмеження стали жорсткішими для невакцинованих – як у “жовтих”, так і в “червоних” регіонах. При цьому перебуваючи на вулиці громадяни повинні мати при собі документи.

Громадські установи

З 6 грудня навіть у жовтій зоні епідеміологічної небезпеки можна буде відвідувати громадські установи тільки тим, хто отримав мінімум одну дозу вакцини від коронавірусу і має документ про зроблене щеплення. Співробітники громадських закладів також зобов’язані бути вакцинованими. Крім того, можна буде використовувати негативний тест (діє 72 години), або сертифікат про одужання від коронавірусу.

Для червоної зони карантину обмеження посилилися ще сильніше – тепер там для відвідування підійде тільки сертифікат про повну вакцинацію, негативний ПЛР-тест або сертифікат про одужання.
Заборони невакцинованим

Заборони для невакцинованих

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid або не мають негативного тесту чи сертифікату про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

брати участь у проведенні будь-яких масових заходів – культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних та інших;

відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;

користуватися послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо.

Водночас таким громадянам дозволяється користуватися послугами банків, заправок, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. Обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил – носіння маски та дотримання фізичної дистанції 1.5 метра.

Сертифікати про вакцинацію

Що стосується жовтого сертифіката, то термін його дії знизили зі 120 діб до 30 – щоб люди охочіше вакцинувалися.

“Ми спостерігаємо появу тенденції, коли люди, отримавши першу дозу, не звернулися вчасно за другою. Це означає, що людина не має ефективного захисту від хвороби і її наслідків. З 6 грудня всі громадяни, у яких з дня отримання першої дози вакцини закінчиться цей термін в 30 днів – використовувати жовтий COVID-сертифікат не зможуть” – повідомили в МОЗ.

Крім того, бізнес має перевіряти у відвідувачів ковід-сертифікати. Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування сертифікат не вважається наданим/перевіреним.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власника закладу можуть оштрафувати на суму від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Робота закладів освіти

Згідно з оновленими правилами карантину, у “жовтій” зоні заклади освіти для роботи у звичному режимі повинні мати 100% щепленого персоналу принаймні одною дозою вакцини проти COVID-19. Натомість забороняється робота закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває понад половина учнів та співробітників.

peredplata