Що відомо про варіант вірусу «Омікрон»

Що таке «Омікрон» та яких запобіжних заходів слід дотримуватися, щоб захистити себе та свою родину.

ЮНІСЕФ
Teachers wearing masks and a face-shield as part of COVID-19 prevention
UNICEF/UN0500155/Pastorelli

Люди в усьому світі стурбовані через варіант COVID-19 «Омікрон». Ми зібрали найновішу експертну інформацію про новий варіант і оновлюватимемо цю статтю, щойно з’явиться додаткова інформація.

 

 

 

Що таке варіант «Омікрон»?

Варіант вірусу COVID-19 «Омікрон» викликає занепокоєння ВООЗ, оскільки доведено, що він має кілька мутацій, які можуть вплинути на його поведінку. Наразі про «Омікрон» відомо небагато, тому тривають численні дослідження для оцінки його передачі, тяжкості перебігу хвороби та ризику повторного зараження.

 

Як виник варіант «Омікрон»?

Коли вірус інтенсивно поширюється та викликає численні інфекції, ймовірність його мутації зростає. Що більше можливостей для поширення вірусу, то більше можливостей для його змін.

Поява таких нових варіантів, як «Омікрон», нагадує нам, що до кінця пандемії COVID-19 ще далеко. Саме тому дуже важливо, щоб люди отримували вакцину одразу, як вона стає доступною. Водночас потрібно продовжувати дотримуватися актуальних порад для запобігання поширенню вірусу, таких як соціальна дистанція, носіння масок, регулярне миття рук та інтенсивне провітрювання приміщень.

Також важливо, щоб вакцини та інші засоби охорони здоров’я були доступні повсюдно. Нерівність доступу до вакцин залишає країни з низьким рівнем доходів, як-от держави Африки, на милість COVID-19. Країни з достатньою кількістю вакцин мають невідкладно виконати свої обіцянки щодо допомоги з дозами. 

 

Де вже є варіант «Омікрон»?

Варіант «Омікрон» на сьогодні виявлений у багатьох країнах світу. ВООЗ повідомляє, що він, імовірно, вже присутній у більшості країн, навіть якщо його ще там не ідентифікували.

В Україні офіційно зафіксовано один випадок зараження варіантом «Омікрон» — у чоловіка, який повернувся з-за кордону. Завдяки тому, що він був вакцинований, хвороба минула в легкій формі.

 

Чи викликає варіант «Омікрон» більш важкий перебіг хвороби порівняно з іншими варіантами COVID-19?

Попередні спостереження вказують на те, що «Омікрон» на відміну від варіанту «Дельта» зумовлює менш важкий перебіг хвороби. Але для остаточних висновків потрібно більше даних. ВООЗ попереджає, що його не слід сприймати як «легкий». Дослідження наразі тривають, і ця інформація буде оновлюватися мірою доступності.

Важливо пам’ятати, що всі варіанти COVID-19 можуть спричиняти важке захворювання або навіть смерть, включаючи варіант «Дельта», який досі домінує в усьому світі. Саме тому запобігання поширенню вірусу та зниження ризику зараження ним є настільки важливими. 

 

Чи є варіант «Омікрон» більш заразним?

«Омікрон» поширюється швидше, ніж інші варіантами. На основі наявних даних ВООЗ вважає, що «Омікрон», імовірно, випередить варіант «Дельта» там, де відбувається передача COVID-19 у межах спільноти.

Проте вакцинація та дотримання запобіжних заходів, таких як уникнення місць скупчення людей, дотримання дистанції та носіння масок, є вирішальними для запобігання поширенню COVID-19. Адже ми вже знаємо, що ці заходи були ефективними проти інших варіантів вірусу.

 

Чи має «Омікрон» інші симптоми?

Немає інформації щодо того, що «Омікрон» викликає інші симптоми COVID-19, відмінні від тих, що провокуються рештою варіантів. 

 

Чи ефективні вакцини від COVID-19 проти варіанту «Омікрон»?

Фахівці вивчають потенційний вплив, який варіант «Омікрон» може мати на ефективність вакцин проти COVID-19. Інформація все ще обмежена, але зараз відомо, що може бути незначне зниження ефективності вакцин проти важкого перебігу хвороби та смерті, а також зниження рівня запобігання легким симптомам та зараженню. Однак ВООЗ повідомляє, що наявні сьогодні вакцини забезпечують значний захист від ускладнень та смерті внаслідок хвороби.

Вакцинація дозволяє захиститися від інших масово поширених варіантів, таких як «Дельта». Коли настане ваша черга, обов’язково зробіть щеплення. Якщо ваша вакцина передбачає введення двох доз, важливо отримати обидві, щоб досягти максимального рівня захисту.

 

Чи захищає попередня інфекція COVID-19 проти варіанту «Омікрон»?

ВООЗ повідомляє, що попередня інфекція забезпечує менший захист від «Омікрону» порівняно з іншими небезпечними варіантами, такими як «Дельта». Інформація все ще обмежена, але ми ділитимемося оновленими даними мірою їх доступності.

Потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви раніше вже перехворіли на COVID-19. Хоча у людей, які одужали після COVID-19, може розвинутися певний природний імунітет до вірусу, ми все ще не знаємо, як довго він триматиметься і наскільки добре ви захищені. Вакцинація є більш надійним захистом.

 

Чи можуть поточні тести на COVID-19 виявити варіант «Омікрон»?

ПЛР-тести та швидкі діагностичні антиген-тести, які широко застосовуються, дозволяють виявити COVID-19, включаючи варіант «Омікрон».

 

Чи діти частіше хворіють на варіант «Омікрон»?

Дослідження передачі варіанту «Омікрон» все ще тривають. Ми оновлюватимемо інформацію, щойно вона стане доступною. Однак відомо, що люди, які ведуть активне соціальне життя та ще не вакцинувалися, більш схильні заразитися COVID-19.

 

Як я можу захистити себе та свою сім’ю від варіанту «Омікрон»?

Найперше, що ви можете зробити, — це зменшити ризик зараження вірусом. Щоб уберегти себе та своїх близьких, переконайтеся, що ви:

  • носите маску, яка прикриває ніс і рот (переконайтеся, що ваші руки чисті, коли ви надягаєте та знімаєте маску);
  • дотримуєтеся дистанції щонайменше 1 м від інших людей;
  • уникаєте погано провітрюваних приміщень та місць скупчення людей;
  • відкриваєте вікна, щоб покращити вентиляцію у приміщенні;
  • регулярно миєте руки.
  • Коли настане ваша черга, зробіть щеплення! Вакцини проти COVID-19, схвалені ВООЗ, є безпечними та ефективними.
 

Що мені сказати своїй дитині про «Омікрон» та інші варіанти COVID-19?

Новини про COVID-19, а тепер і про варіант «Омікрон», заполонили наше повсякденне життя, і цілком природно, що в допитливих дітей виникає багато запитань. Ось кілька порад, як пояснити складну тему простими словами та заспокоїти. 

  • Діти мають право знати, що відбувається. Але пояснення мають бути у зрозумілій для їхнього віку формі.
  • Запропонуйте своїй дитині поділитися тим, що вона почула, вислухайте її. Важливо бути повністю залученим і серйозно сприймати будь-які страхи, які ви почуєте. Наберіться терпіння — пандемія та дезінформація у всіх викликають тривожність та відчуття невизначеності.
  • Переконайтеся, що ви самі знаєте останні новини. Веб-сайти таких міжнародних організацій, як Дитячий фонд ООН (UNICEF) і Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization), — чудові джерела інформації про пандемію.
  • Якщо ви не знаєте відповіді на запитання, не вигадуйте нічого. Використайте це як привід дізнатися відповіді разом.
  • Пам’ятайте, що діти отримують емоційні сигнали від дорослих, тому навіть якщо ви переживаєте за свою дитину, знаючи, що їй може бути зараз некомфортно, намагайтеся не показувати свої страхи у розмові з нею.
UNICEF
 

peredplata