На Буковині шириться «Омікрон»: хто особливо вразливий до вірусу.

Аби запобігти інфікуванню чи важкому перебігу хвороби, слід не зволікаючи зробити щеплення від COVID-19

За останніх сім днів на Буковині зареєстрували 3268 випадків COVID-19, причому 272 із них – серед дітей. Порівняно із попереднім тижнем кількість недужих дітей зросла у 4 рази.
 
Такі дані наводить Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
 
Як пояснила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук, в області наразі шириться новий штам COVID-19 «Омікрон».
 
Особливо вразливими до нього є діти та вагітні жінки. Саме у цих двох групах захворюваність останнім часом суттєво зросла.
 
«Хоча офіційно поки що підтвердили небагато випадків захворювання саме на «Омікрон», зрозуміти, що він уже активно циркулює, можна за певними клінічними ознаками. Вірус є дуже заразним, число недужих зростає швидко, інкубаційний період скоротився. Тож аби запобігти інфікуванню чи важкому перебігу хвороби, слід не зволікаючи зробити щеплення від COVID-19, зокрема і дітям та вагітним жінкам», – сказала Марія Поліщук.
 
В Україні дозволено щеплювати від COVID-19 дітей із 12 років. Медики закликають батьків не нехтувати цією можливістю, адже так ви захистите від вірусу чи його ускладнень не лише дитину, а й інших родичів, котрі належать до груп ризику. Бо ж малюк може хворіти і легко чи навіть безсимптомно, але заразити бабусю, дідуся, інших членів сім’ї із хронічними захворюваннями, для яких коронавірус надзвичайно небезпечний.
 
Вакцинуватися від коронавірусу можна навіть тим дітям, які отримали ще не всі рутинні щеплення за календарем.
 
Що ж до вагітних, то вини також мають високий ризик ускладнень від COVID-19, адже у цей період організм жінки є вразливим. Ковід під час вагітності пов’язаний із підвищеною ймовірністю передчасних пологів. Натомість вакцинація на будь-якому терміні не має негативного впливу ані на майбутню матір, ані на маля.
 

Про це повідомляє Чернівецька ОДА.

peredplata