На Буковині у Хотині не реєструють списки “Батьківщини”

ЗАЯВА

Чернівецької обласної організації

партії ВО «Батьківщина»

щодо відмови в реєстрації виборчого списку ВО «Батьківщина»

 

Учора Чернівецька обласна партійна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», відповідно до вимог виборчого законодавства, подала на реєстрацію виборчі списки кандидатів  до рад усіх рівнів територіальним виборчим комісіям.

Сьогодні стало відомо, що Хотинська міська територіальна виборча комісія Дністровського району Чернівецької області, очолювана представником пропрезидентської партії «Слуга народу», прийняла абсолютно протизаконне і безпідставне рішення не допустити опозиційну партію Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» до виборів.

Це незаконне рішення було прийняте на основі домислів одного з членів комісії від партії «Європейська солідарність», якими він ввів в оману комісію. Наведені ним факти перекручені, і навіть у такому вигляді не є підставою для відмови в реєстрації. Це роз’яснили територіальній комісії  телефоном представники ЦВК і вказали на неприпустимість таких дій, а юрист теркомісії в свою чергу поінформував членів теркомісії про наслідки прийняття ними незаконних рішень.

Водночас, відповідальність за дотримання законності при прийнятті рішень комісією несе головуючий, який не взяв до уваги наші аргументи, і всупереч позиції ЦВК з цього питання допустив грубі порушення, результатом яких стала відмова в реєстрації виборчого списку на основі аргументів, навіть не передбачених законом.

Вважаємо такі злагоджені дії наших опонентів проти нас – змовою. Очевидно, що це є грубим порушенням і, на нашу думку, такі кроки не робляться представниками політичних сил у виборчих комісіях без згоди їхніх партійних лідерів. Це запланована акція, і неозброєним оком яскраво видно чіткий відпрацьований механізм втілення цього плану, керований ззовні. Ретельно вивчивши питання на місці, відповідально заявляємо про злагоджену роботу проти нас.

Документи були подані партією ВО «Батьківщина» на реєстрацію виборчого списку кандидатів до територіальної комісії вчасно, в повному обсязі і оформлені відповідно до вимог закону.

Розцінюємо відмову в реєстрації виборчого списку ВО «Батьківщина» як порушення норм і принципів демократії. Таких методів в Україні не застосовували від 2014 року. Дії нової влади повторюють те, що творилося за часів Януковича.

Партія йде до суду і буде відстоювати право буковинців обирати ту партію, яку вони хочуть, а не ті, які їм підтасують провладні представники виборчих комісій. Ми впевнені, що виграємо суд і доможемося реєстрації нашого виборчого списку. Закликаємо Центральну Виборчу Комісію звернути увагу на це кричуще порушення у роботі територіальної виборчої комісії. 

 

peredplata