«Давно пора!»: священник закликав владу Чернівців знести пам’ятник радянському солдату, мережа підтримала

Фото: Альона Чорна

Священнник УГКЦ та військовий капелан Василь Гасинець звернувся до влади Чернівців із закликом демонтувати пам’ятник радянському солдату.

Про це отець Василь Гасинець написав на своїй фб-сторінці

“Пане міський голово Чернівців, Романе Клічук, в другий раз вас публічно прошу. Знесіть цей символ зла, символ насильників, убивць жінок і дітей, з Соборної площі нашого міста. Будь ласка”, – звернувся священник до мера.

Василя Гасинця у коментарях підтримала велика кількість буковинців.

“Давно пора прибрати це сміття з українських міст і сіл! Щоб не залишилося і згадки про “доблєстную кровавокрасную армію”!

“Отче, спільними зусиллями …. довгорукого геть!”

“Зробити там памятник воїнам,які загинули за Україну. Там буде краще, ніж на Центральній площі”

“Давно пора!”

“Як на мене, вже і негайно прийняти рішення про знесення, потрібно зробити так само як з танком. На цьому місці встановити пам’ятник борцям за волю України. Оголосити конкурс, відкрити рахунок для збору коштів”.

Дехто пропонував не зносити, а просто переробити.

“Навіщо зносити? Краще переробити. Чувака зняти і поставити щось інше”

Проте архітекторка Наталія Хілько заперечила:

“Це дуже погана думка, бо:

1) солдата навмисно ставили дупою до центрального входу в Собор (про приналежність патріархату зараз не говоримо, розглядаємо як культову споруду)

2) основа пам’ятника – це зменшена копія кремлівської стіни де стоять виродки на парадах созерцають челядь (колись і тут також стояли)

3) навіть Вікіпедія говорить що чотирикутна форма гігантського обеліска – це фалічний символ родючості”

Раніше у Чернівцях демонтували танк екіпажу лейтенанта Нікітіна, який був встановлений на постаменті по вулиці Гагаріна.

Довідка:

Гранітний пам’ятник-обеліск Перемоги споруджений із нагоди звільнення Чернівців від німецько-фашистських загарбників. Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 14 липня 1946 року. З часом монумент набув значення пам’ятника на честь Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945.

Скульптором пам’ятника стала Галина Петрашевич.

Зводили монумент німецькі військовополонені на місці недобудованого румунського військового пам’ятника Невідомому солдату. Ще раніше на цьому місці стояв монумент австрійській цисаревій Елізабет. У 1918 році румунська влада його знесла.

peredplata