БИЧКІВСЬКИЙ МЕДЯНИК – СОЛОДКА ВИШИВАНКА…

У селі на Рахівщині існує традиція випікати особливий смаколик.
Неповторний орнамент бичківського медяника прикрасшає не тільки весілля, а й будь-яку врочистість.
Не завжди однаково легко працюється над створенням цього чудо-виробу, адже в кожному із них відображається чиясь доля.
А тому немає двох точно однакових медяників, як немає двох точно однакових доль.
Здавна Бичків славиться своїми весільними кухарками, які зберегли кулінарні традиції наших предків, збагачуючи їх своїми елементами куховарства.
Про цей урочистий кондитерський виріб існують перекази, що дійшли до нас із споконвіків: бережливо передавалися з діда-прадіда, з покоління в покоління.
Весільні медяники стали символом надійності і міцності новоствореної сім’ї.
Розмаїття кольорів на візерунках, які прикрашають весільний оберіг, говорять самі за себе.
Вперше згадується про цей кондитерський виріб ще до Першої світової війни 1914 р.
Кулінари свято зберігали тайну виготовлення медяника надзвичайної краси, розписаного веселковим різнобарв’ям фарб.
Скоріше за все, таємниця рецепта «просочилась» від австрійських кулінарів, але вже з втіленням бичківських традицій випічки.
Велика ймовірність того, що медяник — це різновид оригінального торта Захера (рецепт якого зберігається в таємниці), одного з найвідоміших тортів у світі.
Випікання медяника — творчий процес. Майстрині чаклують над створенням різнобарв’я кольорів, з вишивок, інших рукотворних виробів підбирають візерунки.
Користуються і власноруч виготовленими трафаретами.
А потім обговорюють випічку, першими оцінюють її неповторну красу, яка спокушає п’янкими ароматами, адже до складу виробу входить аж 16 компонентів.
Треба сказати, що не всі, хто отримує такий подарунок, поспішають його одразу з’їсти.
Оскільки медяник може зберігатися тривалий період і не псується, більшість довго тримає його на видному місці, щоб милував зір. Останнім часом стало традицією випікати і розфарбовувати медяник на ювілеї подружнього життя, а також ювілейні дні народження.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata