Вознесіння Господнє

Коли Вознесіння Господнє 2022: дата, традиції і заборони дня

Чому в цей день не можна плювати на дорогу і чим пригощати рідних 

Вознесіння Господнє православна церква відзначає на 40-й день після свята Великодня. У 2022 році церква відзначає Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа 2 червня. Православна церква західного обряду святкує Вознесіння 26 травня.

Це свято входить в число дванадцяти важливих двунадесятих церковних дат. Напередодні свята в церквах проходять служби і востаннє звучать великодні співи. На наступний день після Всеношної читають Євангеліє від Марка з описом сходження Христа на небо.

Вознесіння Господнє 2022 – традиції

У народі цей день ознаменовував перехід весни в літо. Ставало жарко і літо вступало в свої права. Господині пекли пироги з начинкою із зеленої цибулі, а також особливі коржі з сімома перекладинами за кількістю небес апокаліпсису. Їх освячували в церкві і несли як частування родичам.

Цього року Вознесіння Господнє випадає на четвер. У їжу можна вживати будь-які продукти. Немає особливих строгих обмежень і на роботу, можна займатися домашніми обов’язками.

 

Згідно з повір’ями, вмившись росою на Вознесіння, дівчина приверне в своє життя любов і вдало вийде заміж. Якщо хворому дати випити роси, одужання настане швидше.

Що не можна робити на Вознесіння Господнє

  • У період з Великодня до Вознесіння вважалося великим гріхом відмовляти в допомозі нужденним і в милостині. Біду можна накликати і відмовивши мандрівникам.
  • Не можна в свято Вознесіння і плювати на землю, в цей день Ісус Христос ходить по земних дорогах.
  • Заборонялося лаятися і лихословити. Це свято – сприятливий час для того, щоб помиритися з дорогими людьми і просити прощення і прощати старі образи. Не можна бажати іншим зла. День краще провести в роздумах про Бога і молитвах.

Молитва на Вознесіння Господнє

Боже, Твій син сьогодні на очах апостолів вознісся на небо. Зроби, щоб ми, згідно обітниці, удостоїлися його присутності з нами на землі і життя вічного з Ним в небі. Який з тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь.

peredplata