Міняємо не просто назви, а сенси. Громадські слухання щодо перейменування вулиць

Сьогодні у міській раді відбулися громадські слухання (одні із, вочевидь) щодо перейменування вулиць. У всіх українських міста зараз намагаються позбутися назв, що мають радянські чи російські топоніми.
Мешканці Чернівців та громадські активі сти могли озвучити свої пропозиції чи висловити власну думку щодо запропонованих топонімічною комісією варіантів перейменування вулиць. Тих вулиць, які комісія наразі встигла опрацювати.
Найбільш обговорюваною була вулиця 28 Червня, мешканці прийшли відстояти цю назву. Топонімічна комісія запропонувала перейменувати її на вул. Конституційну, адже 28 червня була названа на честь приєднання Буковини до радянської України. Натомість мешканці наполегливо переконували: поставимо табличку, що це на честь прийняття української Конституції.
Ганна Скорейко, історик і член топонімічної комісії зауважила, що міняємо не просто назви, а сенси. Відповідь однієї із мешканок:
– Ну по-перше, Буковину не до Союзу приєднали, а до Української радянської республіки. А по-друге, всі ці нові назви, якими називають вулиці, хто про цих людей щось знає?
…А дійсно… Навіщо вчитися, якщо вже хтось “навчив”… Молода дружина, 21-річна, чернівецького Героя Дмитра Ковальова, який загинув півтори місяця тому, сказала дуже коротко: не забувайте наших хлопців…Члени топонімічної комісії пояснювали, як вони працюють, як звертають увагу на все, як намагаються нікого не забути. Наприклад, в їх пропозиції – перейменувати вулицю Комарова на Українських добровольців. Павло Катеринчук, історик за фахом, який модерував слухання, зауважив: сучасних українських героїв не забудуть!
З цікавим відеокоментарем прозвучало обгрунтування Лесі Федоренко перейменувати вул. Крилова на Лева Когута – відомого українського діяча у Чернівцях, адвоката, видавця, багаторічного редактора газети “Час”. Деяким мешканцям це було не цікаво, просили без історичних довідок…Ну, може, хоч дома про Лева Когута прочитають…
Список із 33 прізвищ підготувала румунська громада. Але присутні на слуханнях зауважили, що вже перший у цьому списку – Янку Флондор, не зовсім на це заслуговує…
ГО “Інститут громад” у своєму пропонованому списку просила звернути увагу на імена буковинців, які напр.19-поч. 20 ст. доклалися до українського національного відродження…
Один із мешканців вул. Полєтаєва прийшов із пропозицією перейменувати “вулицю цього кагебіста на Квітки Цісик”.
Словом, емоції були… Мешканців треба слухати, але рекомендувати нові назви мають таки фахівці, зокрема історики, інакше дискусії будуть безкінечні, і старі назви так і залишаться.
Присутні члени топонімічної комісії Ганна Скорейко та Галина Абрам’юк намагалися аргументовано все пояснити. Що треба шанувати людей, які доклалися до українського державотворення у різні часи. Що аргументовано підходять до всіх пропозицій: наприклад, якщо філармонія носить ім’я Дмитра Гнатюка, а аеропорт – Леоніда Каденюка, то назви вулиць варто присвоїти іншим діячам.
Наразі пропозицій багато, топонімічна комісія вже деякі свої рекомендації оприлюднила. Зокрема, перейменувати вулицю Бєлінського на укр. дисидента Олекси Тихого, Гагаріна – Володимира, Великого, Героїв- панфіловців – Українських кіборгів, Гончарова – Миколи Леонтовича, Єсеніна – Остапа Луцького, Казанська – священника УГКЦ і відомого церковного діяча Келестина Костецького, Камчатська – Пластова, Ковпака – Чорнобаївська, Космодем’янської – Героїв Маріуполя, Маяковського – Івана Дзюби, Удонова – Й.Бурга, Яснополянська – кардинала Любомира Гузара, Горького – Аркадія Жуковського, Пушкіна – Олега Панчука…
Це далеко не весь рекомендований список, більше є на сайті міської ради. Все детально вивчається, ще обговорення будуть. Остаточно рішення приймає сесія міської ради.

peredplata