День пам’яті Віри, Надії, Любові і їхньої матері Софії: історія та традиції свята

 

В останній день першого місяця осені – 30 вересня – християни, які живуть за Юліанським календарем, вшановують пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

Про це повідомляє “Еспресо.Захід“. 

День пам’яті цих святих жінок відзначається щорічно в одну і ту ж дату – 30 вересня. У 2022 році свято припало на п’ятницю.

Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія: історія свята

Свята Софія і троє її доньок — ранньохристиянські мучениці, які жили в ІІ столітті нашої ери в Римській імперії. Софія була родом із Мілана, вона рано овдовіла, після чого перебралася до Риму. Своїх дочок жінка виховувала з любов’ю до Бога та навіть дала їм імена на честь головних християнських чеснот — Віра, Надія і Любов.

У ті часи римська держава жорстоко переслідувала віруючих у Христа, тож, коли чутки про християнську сім’ю дійшли до імператора Адріана, він наказав жінкам з’явитися до нього. Маленьких дівчаток (старшій, Вірі, тоді було всього 12, а молодшій, Любові, лише 9) заарештували, піддали катуванням, а потім і убили, передавши останки їхній матері. Сама Софія провела в молитві три дні біля їхнього гробу й померла. Так Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до лику святих.

Початкові грецькі імена дівчаток — Пістіс, Елпіс і Агапе — були перекладені старослов’янською мовою (староцерк.-слов. Вѣра, Надежда, Люба), і тільки ім’я їхньої матері Софії (“Мудрість”) залишили без перекладу.

Традиції і заборони на Віру, Надію, Любов

Попри те, що історія трьох дівчаток-мучениць і їхньої матері трагічна, свято вважається радісним та жіночим. За повір’ям, якщо жінка поплаче в цей ранок – вона буде щасливою.

У цей день жінкам не можна працювати по дому та займатися хатніми клопотами, заборонено вінчатися і свататися. Вважається, що укладений сьогодні шлюб не буде щасливим і швидко розпадеться. Також не варто сьогодні вишивати, шити, в’язати. Лихословити, сваритися й бажати іншим зла — категорично заборонено. Натомість в цей день потрібно обов’язково відвідати богослужіння або помолитися вдома.

peredplata