3 липня в історії

3 липня в історії964- Київський князь Святослав переміг військо Хазарського каганату.

Битва відбулася в низов’ях Волги, на підступах до столиці каганату Ітілю. Руси йшли туди на човнах, а руська і союзна печенізька кіннота – вздовж берега Волги. Літописець просто говорить про перемогу князя Святослава: «Переміг хазар». Після цієї перемоги Святослав повів своє військо вздовж берега Хвалинського моря на південь, до древньої столиці Хозарії міста Семендера.987 – королем франків став Гуго Капет, який започаткував династію Капетингів.
Шістнадцять її представників правили країною протягом трьох із половиною століть

1423 – народився Людовік XI, король Франції у 1461-1483 рр., який завершив створення у Франції централізованої держави

Король Франції з роду Валуа, що правив в 1461-1483 рр. Коли Помер батько Людовіка ХІ, новий король став подорожувати країною, зненацька зненацька напрямок маршрут, щоб застати всіх непідготовленими і отримати точні уявлення про характери людей і стан речей. Бідно одягнений, Людовік ХІ їздив майже без усякої звиті, ходив по вулицях міст поодинці та спілкувався з людьми усіх станів. Людовік ХІ вважається одним із найвидатніших королів Франції.

1528 – Папа Римський Клемент VII спеціальною буллою узаконив орден ченців-капуцинів, головна мета якого – боротьба з ідеями Реформації

1608 – французький дослідник Самуель де Шамплейн заснував канадське місто Квебек

Фото з сайту canada.kiev.ua

Квебек – столиця канадської франкомовної провінції Квебек і головна міська агломерація на сході провінції. У місті розташований Квебекський парламент і основний урядовий апарат провінції, хоча місто значно менше Монреаля. З 2001 року Квебек є одним із найбільш економічно процвітаючих міст Канади після Калгарі, Едмонтона, і Саскатун. У місті зареєстровано найнижчий рівень безробіття в країні.

1700- Підписано Константинопольський мирний договір, який став підсумком Азовських походів Петра І.

Укладенню договору передувала тривала дипломатична боротьба, ускладнена підтримкою західноєвропейськими дипломатами територіальних вимог Туреччини, тоді як зобов’язання Росії перед Саксонією і Данією вступити у Північну війну змушували її піти на поступки задля скорішого досягнення миру та нейтралізації Туреччини. Відповідно до угоди за Росією залишався Азов із прилеглими територіями та побудовані нею фортеці Таганрог, Павловськ і Міус. Туреччина отримувала частину подніпровських земель, зобов’язавшись зруйнувати там усі укріплення. Прикордонна смуга мала бути демілітаризованою.

1701 – російсько-польська армія розбита шведами під Ригою

1834 – у Москві арештований гурток Герцена

1841 – англійський астроном Джон Адамс оголосив про те, що відрив планету Нептун

Восьма планета нашої системи, якщо рахувати від сонця – Нептун – одержала своє ім’я від римського бога морів. Відстань від Нептуна до Сонця – 4,5 млрд. км. Доба на планеті Нептун триває 16 годин, а навколо Сонця ця планета обертається за 165 земних років. Нептун, як і більшість планет – гігантів складається в основному з водню. Іноді астрономи спостерігають в атмосфері Нептуна загадкові перетворення, які то з\’являються, то знову зникають. Вчені пояснюють це бурями, що відбуваються на планеті. У Нептуна є свої плями, наприклад Велика Темна Пляма – гігантський шторм більш ніж земля, оточений білими хмарами.

1849 – французькі війська розгромили Римську республіку

1863- Закінчилася битва під Геттісбургом.

Битва відбувалась з 1 по 3 липня у Геттісбургзі та його околицях. Це була найбільш кровопролитна битва Громадянська війни в США. Війська США під командування Джорджа Міда відбили атаки Конфедеративних Штатів Америки і змусили їх відступити за річку Потомак.

1864 – народився Митрофан П\’ятницький, російський музикант, виконавець і збирач російських народних пісень.
Засновник і перший художній керівник російського народного хору свого імені

1866 – у битві в Садовій (Богемія), вирішальній у Пруссько-австрійській війні, прусські війська розбили австрійців

1875- Помер Жорж Бізе, французький композитор, диригент і піаніст.

Французький композитор у 1857 році закінчив Паризьку консерваторію. Його опера «Кармен» (за новелою П. Мериме) – одна з вершин французького оперного реалізму. Її герої – прості люди із сильними й суперечливими характерами. В опері втілені іспанський національний музичний колорит, багатошаровість і багатоликість народних сцен, напружений хід драматичних подій.

1880 – провідні європейські країни і США підписали Марокканську конвенцію про визнання незалежності Марокко

1883 – народився Франц Кафка, чеський німецькомовний письменник і філософ, майстер літератури абсурду

Франц Кафка – один із провідних представників модернізму початку XX століття. Письменник є автором романів, новел, притч, афоризмів. За його життя було видано лише кілька невеличких за обсягом книжок: «Споглядання» (1912), «Сільський лікар» (1919) та «Голодомайстер» (1924). Після смерті письменника було надруковано понад 30 новел і всі три романи Кафки («Америка», «Процес» і «Замок»). Видав їх його приятель Брод, якому Кафка заповідав знищити все з написаного і неопублікованого.

1885 – українські емігранти створили у США перше товариство взаємодопомоги\”Братство святого Миколая\”

Засновником товариства став священик із Галичини Іван Волянський, який приїхав до Пенсільванії у 1884 році. Українці, які наприкінці ХІХ ст. емігрували з Батьківщини до США, були переважно селянами-трудівниками із Західної України. Саме тому центром духовного та суспільного життя українців у Америці стала церква і «Братство Святого Миколая» було організацією церковного типу.

1886 – Карл Бенц із Мангейма здійснив перший у світі виїзд автомобілем власної конструкції, досягнувши швидкості 16 км/год

1890 – Айдахо став 43-м штатом США

1897 – у результаті багатогодинних обговорень у ресторані \”Слов\’янський базар\” Станіславський і Немирович-Данченко вирішили створити народний театр

1922 – епідемія холери в Миколаєві: за добу зареєстровано 150 випадків захворювання

1928 – у продажу з\’явилися перші телевізори (у США, вартістю 75 доларів)

1928 – народився Ян Махульський, польський актор театру й кіно, театральний режисер і педагог

1936 – в СРСР створена Державна автоінспекція

1940 – народився Єжи Бузек, польський політик, голова Європарламенту

1941 – голова Державного комітету оборони Йосип Сталін уперше після початку війни виступив із радіозверненням до народу

1944 – завершила діяльність у тилу німців 1-ша партизанська дивізія імені Сидора Ковпака

1944 – день звільнення Мінська від фашистських загарбників

1949 – народився Віктор Колотов, радянський і український футболіст, півзахисник і капітан київського \”Динамо\” та збірної СРСР. Володар Кубка кубків і Суперкубка УЄФА, віце-чемпіон Європи 1972 р.

1954 – у Великій Британії скасовано карткову систему

1956 – президент США Дуайт Ейзенхауер схвалив проведення розвідувальних польотів літаків \”У-2\” над територією Радянського Союзу. Перший політ відбувся наступного дня.
Загалом ці польоти тривали до 1 травня 1960 року, коли літак-шпигун був збитий радянською ракетою під Свердловськом

1960 – Конгрес США запровадив заборону на імпорт кубинського цукру

1962 – Франція проголосила незалежність Алжиру, оскільки за це рішення на референдумі 1 липня висловився 91% громадян.
Тимчасовий уряд Алжиру у вигнанні повернувся в країну

1964 – у США ухвалено закон про цивільні права, який забороняє расову сегрегацію

1966 – на атолі Муруроа (Французька Полінезія) проведено перше випробування ядерної зброї.
Після втрати полігону в Сахарі внаслідок здобуття Алжиром незалежності атол став головним місцем проведення французьких ядерних вибухів

1973 – у Гельсінкі почала роботу Нарада з безпеки і співробітництва у Європі (НБСЄ).
Через два роки у столиці Фінляндії буде підписано Заключний акт

1988 – у ході ірано-іракської війни у Перській затоці американський крейсер \”Вінсеннес\” збив іранський пасажирський літак А300. Загинуло 298 людей

1991 – Верховна Рада УРСР ухвалила закони України \”Про всеукраїнський та місцевий референдуми\” та \”Про індексацію грошових доходів населення\”

1992- У Будапешті відбулася установча сесія Парламентської асамблеї Наради з безпеки й співробітництва в Європі. З 1 січня 1995 року – Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

1995 – Леонід Кучма призначив новий склад уряду.
Серед інших, міністрами вперше стали Юрій Кравченко (МВС), Валерій Шмаров (оборони), Юрій Костенко (охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки)

1996 – Борис Єльцин, набравши у другому турі виборів 53,82% голосів – завдяки протиставленню \”червоній загрозі\”, обраний президентом Росії на другий термін.
Лідер комуністів Геннадій Зюганов отримав 40,41%

1997 – президент Олександр Лукашенко відповідно до результатів референдуму оголосив 3 липня – річницю звільнення Мінська від німців – національним святом Республіки Білорусь -Днем незалежності.
До 1997 р. свято відзначали 27 липня – в річницю Декларації про незалежність, ухваленої 1990 р.

2006- Астероїд 2004 XP14 пролетів на відстані 432 308 кілометрів від поверхні Землі.

Пыдготував:Тарас Кочерга http://kocherga.ucoz.ua/

peredplata