1 грудня 1991 року українці підтримали Акт проголошення незалежності України.

Нагадування.
1 грудня 1991 року українці підтримали Акт проголошення незалежності України.
Було запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» із двома варіантами відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую».
Український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі – 90,32% учасників референдуму відповіло: «Так, підтверджую». Загалом в голосуванні взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України.
Референдум відбувся в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 областях, Автономній республіці Крим, Києві та Севастополі.
У Києві незалежність України підтримали 92,88 відсотка виборців, у Чернівецькій області – 92,78 %, у Донецькій області – 83,9%, в Луганській – 83,86%. А в Автономній республіці Крим сказали «Так» незалежності Української держави 54,19% виборців, у Севастополі показник був вищим – 57,07%.
Відразу ж почався важкий процес деколонізації. Звісно, усі мріяли про безкровне утвердження незалежності України. Хоч, говорячи відверто, комуністична номенклатура нікуди не поділася і прагнула зберегти свою владу, а демократичні сили, хоч і були активними, реальних важелів впливу майже не мали. Тому закономірно, що шлях бачився складним. Спадок від СРСР був важкий. Пам”ятаю, як на одній із зустрічей Вячеслав Чорновіл хвилювався, що серед найнебезпечніших перепон в утвердженні реальної незалежності залишаються внутрішні – чиновники, які гальмують державницький поступ, та зовнішні – росія, яка погано приховує свій біль від втрати України.
Дві революції Україна пройшла з гідністю, завдячуючи потужним демократичним силам.
Омріяна Свобода виявилася омита кров”ю Героїв Небесної Сотні і усіх, хто пішов її захищати прямо з Майдану, протистояв агресору від 2014 року і до нині. Сьогодні українці кинули усі сили на останній бій з імперією зла! Усі разом зімкнули шеренги і тримаємо оборону!
Але бачимо, що в цей же час держава повністю монополізувала інформаційний простір, з”явився ще один провладний канал “Ми-Україна”. Це неприємний сигнал.
Бо ми не росія.
Бо успіх нам гарантує тільки збереження усіх демократичних прав і свобод.
Бо тільки демократія дає нам енергію для розвитку.
Бо ми вільний народ, який від віка творив свою унікальну історію.
Бо зараз ми стоїмо одностайно з воїнами ЗСУ!
Бо Україна у нас одна.
Тому переможемо!
Анна Скорейко

peredplata