100 років від створення ссср

 Сьогодні. Я там прожив півжиття. Що це було? Я би назвав його держава-імітація. Тобто на перших порах це навпаки була аж ніяк не імітація. Ще Ленін, а потім і Сталін ставили собі за мету завоювати весь світ і на нього поширити ідеї комунізму. Завоювати, звісно, з допомогою зброї. Звідси мілітаризація, перетворення країни на військовий табір. Потужні спецслужби, котрі боролися з ворогами не лише зовнішніми, але і внутрішніми.
Коли після завершення ДСВ це не вдалося, то Сталін засумував. Після його смерті ссср втратив мету і лібералізувався. В тому сенсі, що припинили переслідувати громадян без причини і навіть почали дбати про їхній добробут. Формально, звісно, він продовжував будувати комунізм, але в нього ніхто не вірив. Хіба що якісь пришелепуваті догматики ставилися до цього серйозно. Відповідно ті, хто хотів вижити, або бути успішним, мали дотримуватися певних ритуалів. Соціалістичне змагання замість конкуренції. Ми всі писали якісь бамажки, в яких брали на себе зобов’язання – робітники перевиконати план на скількись там процентів, журналісти вже не пригадую точно, але, здається, збільшити кількість статей , працювати над їхньою якістю, ретельніше пропагувати політику партії і уряду. Звісно, на них ніхто не звертав потім уваги. А плани виконували і перевиконували, бувало так: випускали таку саму кількість продукції, але за одиницю її платили менше – таким чином ніби підвищувалася продуктивність праці.
А ті, хто не хотів дотримуватися цих ритуалів, і демонстрував це публічно, в кращому випадку позбавлялися роботи, не могли зробити кар’єру, а в гіршому – відправлялися на Урал або Сибір в політичні табори.
Ми, звісно, усвідомлювали, що країна лайно, але до кінця це стало зрозумілим лише тоді, коли під час горбачовської перестройки хлинув потік реальної , до того замовчуваної інформації. Країна несвободи, країна брехні, в якій громадяни тримали дулі в кишенях. Мені, з одного боку, прикро, що я там прожив півжиття. Але з іншого боку, я маю з чим порівнювати. За всіх недоліків нинішнього ладу – він живий, і жити при ньому значно комфортніше, ніж за совка.
І повернути той смердючий совок можна лише силою. Чим і займається ідіот на чолі сусідньої держави. Він так і почав цю війну, яку хотів завершити відновленням совка до його сторіччя. Але відродити нежиттєздатне просто неможливо. Воно здихає, але намагається нас із собою затягти до могили. В нього нічого не вийде.

peredplata