Акції_ОУН_на_Буковині 15 березня.

* У ніч на 15 березня 1946 р. в селі Вербівці, Заставнівського району, троє повстанців вистежили будинок, де вона ночує, затримали і забрали з собою слідчу райпрокуратури НЕДИВИЧЕНКО Марію Марківну, 1923 року народження. Остання була уповноваженою Райкому КП(б)У по с.Вербівці, а також резидентом райвідділу НКГБ. В селі вона слідкувала за проведенням «державних заходів», а саме збиранням з селян різних численних «поставок» – зерна, м’яса та іншого. Зокрема, вона вже підготувала матеріали на арешт з перспективою 10-річного ув’язнення трьом сільським жителям, за «злісне невиконання державних поставок».
Варто пам’ятати, що того року саме готувався терор голодом буковинців, і таким як вона відводилася у цій підготовці важлива роль.
Цікаво, що спочатку зникнення слідчої районної прокуратури приписали місцевим «кримінальним елементам» та «куркулям», оскільки раніше у селі Вербівці жодних проявів повстанської активності не фіксувалося.
В листопаді 1976 року до місцевого управління КГБ звернулися піонери 4-«В» класу Заставнівської середньої школи №2, загін яких «носить ім’я Марії Марківни» та з метою «увіковічнення пам’яті загиблих воїнів» просили надіслати їм біографічні дані Марії Недивіченко, яка «загинула від рук бандерівців».
Біографія Марії Марківни, надіслана заставнівським піонерам, має кілька цікавих деталей. Народилася в одному з сіл Дніпропетровській області. Батьки її з неназваних причин чомусь обоє померли у 1933 році (без сумнівів – від Голодомору). Далі вона виховувалась в дитбудинку, і вже з 1937 року вона активний комсомолець а з 1939 року – член партії. Справжнісінькі новітні яничари.
Щоб стати слідчим прокуратури, тоді не потрібно було особливої освіти – Марія 1942 році закінчує 3-х місячні юридичні курси, після закінчення яких вже працює слідчим. У вересні 1944 року її присилають на Буковину. Характеризується як «віддана справі Комуністичної партії».
Десь у Заставнівській школі повинне бути її фото. Якщо хтось його бачив, нехай напише в коментарі!
* У ніч на 15 березня 1946 р. у с.Мілієво, Вижницького району, четверо повстанців ліквідували механіка Міліївського пивного заводу ФЕДОРОВИЧ І.Г., 1882 р.н. Під час акції почалася перестрілка з патрулями військового гарнізону. Здійснивши акцію повстанці відійшли зникли в напрямку Станіславської (Івано-Франківської) області.
* В ніч з 14 на 15 березня 1947 р. в 4.00 годині ранку група повстанців до 15 осіб, прибула в село Прилипче Заставнівського району, де поодинці обеззброїли в селі 4-х істребків, у яких відібрали 4 гвинтівки. Так повстанці здобували необхідну їм зброю, і подібних випадків із обеззброєння кількох істребків одразу повстанці здійснювали досить часто, та й ми вже згадували. Один із істребків – МЕЛІЦА В.Д. вчинив спротив повстанцям, при перестрілці був поранений, проте втік.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata