40 святих — 22 березня: історія свята, традиції, прикмети та що не можна робити

22 березня – православні християни вшановують 40 святих.

Одного разу, поблизу міста Севастія були жорстоко страчені 40 воїнів римського легіону за прихильність християнству. Це сталося за часів правління імператора Лікінія.

Жоден воїн не захотів принести жертву язичницьким ідолам, тому їх роздягли та відправили в крижане озеро. Вночі водоймище вкрилося кіркою льоду. На березі кати поставили лазню та запропонували погрітися, якщо вони відречуться від своєї віри.

Один воїн не міг витримати страждань та вирішив вийти з озера. Щойно він ступив на берег, одразу впав замертво. Один наглядач, побачивши міць та мужність воїнів заявив, що він теж християнин та роздягнувшись, приєднався до них в озері. Тоді святих знов стало 40.

Традиції в цей день.

На свято, обов’язково, слід відвідати церкву, помолитися, поставити 40 свічок, подякувати Всевишньому за все та попросити захистити рідних від бід й хвороб, відбиваючи 40 поклонів.

Жінки печуть булочки в формі птахів та пригощають ними дітлахів, сусідів, знайомих. В цей день сороки будують собі гнізда з 40 гілочок. Не турбуйте її та не руйнуйте гніздо, тоді вона буде захищати дім від негараздів й всілякого лиха.

Також, на свято 40 святих прийнято запрошувати якомога більше гостей, щоб в домі завжди панувало щастя. За умови теплої погоди, селяни виходили сіяти горох. За повір’ям, на кожному саджанці виросте по 40 стручків, в яких буде по 40 горошин.

Також, сіяли мак, щоб примножити врожай в 40 разів.

На свято 40 святих топчуть ряст, щоб бути здоровими протягом року.

Сьогодні забороняється лаятися, проявляти гнів та допускати погані думки. За порушення заборони на людину чекає 40 хвороб. Жінки в цей день не займаються шиттям, в’язанням та ремонтом. Можна займатися випічкою, щоб запросити весну. Також, не позичайте грошей на свято.

В одну з булочок кладуть більше солі, в другу ховають монету, а в третю – каблучку. Таким чином ворожать на майбутнє. Сіль – до гірких сліз, печалі, досади, монетка – до достатку, обручка – до весілля.

За іншим обрядом потрібно було кинути булочку-пташку через плече, куди хвостом ляже – з тієї сторони чекали нареченого. Молодиці пекли такі булочки та клали на поріг, звали собаку – чию першу булку вона з’їсть, тій дівчині першій заміж виходити.

За традицією дівчата варили 40 вареників та пригощали ними хлопців, щоб любисток не замерз. З нього готували відвар та мили ним волосся, щоб причарувати чоловіка.

Народні прикмети в цей день.

Прилетіли птахи – до потепління.

Співає синиця – тепло залучає.

Йде сніг – до похолодання на Великдень.

Хмарна та морозна погода, чекайте потепління й початку посівних робіт.

Гарна погода – гречка добре вродить.

Тане сніг, чекайте на повінь та буйні трави.

Яка погода сьогодні – такою буде на Петрівку.

Опади й похмуро на вулиці – літо та осінь будуть сухими.

Джерело

peredplata