#Акції_ОУН_на_Буковині 12 квітня.

* 12 квітня 1946 року о 20.00 в селі Кадобівці Заставнівського району повстанцями вбитий істребок БАДЮК, забрана його гвинтівка і підпалено будівлю сільради.
Ввечері 12 квітня в приміщенні сільради перебували голова сільради, двоє уповноважених обкому КП(б)У і істребок БАДЮК.
В цей час біля будівлі сільради четверо повстанців влаштували засідку в порожньому нежитловому домі, який стояв поряд із сільрадою, і здійснили постріл. Для вияснення причин стрільби з сільради вискочив БАДЮК, якого повстанці тут-же вбили чергою із автомата.
Голова сільради і уповноважені обкому, не дивлячись на те, що були озброєні, злякались і сховались в підвалі. Повстанці оточили будівлю, кинули туди гранату і переконавшись, що там немає нікого, зайшли, зняли телефонний апарат, забрали гвинтівку вбитого БАДЮКА, порозкидали документи і зникли.
Лише після цього вийшли з підвалу уповноважені і голова сільради.
* Ввечері 12 квітня 1947 р. в районному центрі Вижниця (2 штуки) та в селах Бергомет (3 штуки), Мигово (2 шт) та Черешенька? (1 шт) були виявлені та вилучені розкидані повстанцями надруковані на друкарській машинці антирадянські листівки, що містять привітання з днем Великодня та заклики до боротьби з Радянською владою.
Листівки були без підпису, датовані квітнем 1947 року, розкидані в районах цвинтаря та церкви. Надруковані на друкарській машинці, українським шрифтом на різному папері – коричневому, білому, іншого кольору, без підпису.
На жаль, зразки листівок напевне не збереглися.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

peredplata